rozella Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 W sobotę otrzymaliśmy z męzem garnek żeliwny dość duży. TO z okazji naszej 35-tej rocznicy ślubu. W niedzielę natychmiast wypróbowałam do pieczenia gulaszu. Przyznaję, ze pieczenie mięsa w tym garnku to czysta przyjemność. Jest znacznie lepszy nawet od naczyń Zepptera ktore mam. Wyobrażam sobie jak wspaniale upróży się bigos lub gołąbki. Szczególnie ze można gar wstawic do piekarnika. Mam prośbę czy ktoś z Was gotuje w garnkach z żeliwa? Jezeli tak to podzielcie się wiedzą. Cytuj
Gość Femme Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Dostałam w prezencie ślubnym wok z żeliwa. Rzeczywiście, sprawdza się u nas doskonale. Najczęściej używamy go do chińszczyzny. Gotujemy ryż , a w tym czasie wrzucamy do woka mięso, potem surowe warzywa, i gdy ryż jest gotowy, potrawa z woka również nadaje się do jedzenia. Ważne jest, aby naczynie z żeliwa z początku dobrze wypalić w celu zakonserwowania. Zapobiega to przywieraniu potraw. My wypalaliśmy naszego woka chyba dwa razy. Teraz sprawuje się doskonale. Aaa, jeszcze jedna ważna sprawa. Nie wolno używać do mycia derergentów, gdyż powodują przypalanie potraw. My nasz wok czyścimy wodą i druciakiem. Podobno tak czyszczą wok chińczycy. Polecam link: https://www.kuchniachinska.pl/poradnik.php?id=25 Pozdrawiam. Cytuj
rozella Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Oj, to chyba inny stop żeliwa. Moj garnek kupiłam w IKEA. W instrukcji było zastrzeżenie aby nie stosować do szorowania druciaków własnie. Nalezy myć gąbką . Przed pierwszym użyciem zalecono zagotowanie szklanki mleka z dodatkiem łyzki oleju. Po umyciu nalezy wytrzeć do sucha garnek. Super przepisy podałaś z tej stronki chińskiej . :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.