Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...bo piernikowac czas zaczac...

PIERNIKI

1/4 kostki margaryny

6 lyzek miodu

1/3 szkl cukru pudru

1 jajko

1 lyzka kakao

1 lyzeczka przyprawy do piernika(czubata)

1 lyzeczka proszku do pieczenia(plaska)

1.5 szkl maki

W naczyniu rozpuscic margaryne ,miodek i cukier,Wystudzic.

W miseczce ubic jajko,dodac przyprawe i kakao.

Do przesianej maki dodac proszek , i obydwie masy.Dokladnie wyrobic.Do lodowki na 0.5 - 1 godz.

Ciasto bedzie mialo rzadsza konsystencje , ale pod zadnym pozorem zeby nie wiem jak kusilo nie dosypywac maki.Ciasto ladnie stezeje w lodowce.

Rozwalkowac na stolnicy na grubosc 4-5 mm ,wykrawac ksztalty przerozne,piec ok 10 min.

Radze zrobic z podwojnej porcji ,te pierniczki maja te wlasciwosc ze jeszcze na cieplo znikaja w niewyjasnionych okolicznosciachpost-4993-1196082145_thumb.gif

Fotke wczorajszych pozostalosci po pierniczkach wrzuce wieczorem jak do domu wroce.

Prosze obiecane fotka

post-4993-1196103239_thumb.jpg

Hania

  • Odpowiedzi 29
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

przepis już wydrukowany jak ciasto nie musi długo leżakować to ja je też wypróbuje jeszcze przed świętami. :evil:

mam swój przepisik na pierniczki które zrobiłam w tamtym roku spawdziły się to je też zrobię i podam przepis na forum jak już będą gotowe.

pozdrawiam

Opublikowano

Ino dziekuje za mile slowa.Pierniczki nalezy piec w blaszce z pergaminem w temp.180 przez ok 10 min. Ciasto nalezy rozwalkowac tak na 4-5 mm.

Po wystudzeniu mozna polukrowac ,poczekoladowac :evil: .

U nas jak glodomory dopadna to z blaszki wyjac nie dadza ;-) Mam nadzieje ze i Wam posmakuja

Hania

Opublikowano

Slonce , one sa dobre mieciutkie juz na nastepny dzien.Jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Teraz jak bede robic to zamkne sie na cztery spusty i upieczone schowam pod pradem :evil: Hania

Opublikowano

pierniczki zrobione mam tylko pytanko do autorki przepisu czy twoje pierniczki zrobiły się twarde???

Mam nadzieję że zapuszkowane zmiękną.

W smaku są pyszniutkie jeszcze ciepłe jadłam :evil: dzieci też wcinały.

Polecam wystawiam +5

post-4645-1196191503_thumb.jpg

post-4645-1196191513_thumb.jpg

Opublikowano

Justynko cudo pierniczki upieklas .Alez ty szybka jestes :evil: . Bardzo sie ciesze ze smakuja . U nas tez na cieplo schodza prosto z blachy ;-) . One do jutra zrobia sie miekkie ,a jak polukrujesz to jeszcze szybciej. Dziekuje za ocene post-4993-1196193482_thumb.gif . Hania

Opublikowano

Może to głupie pytanie, ale chciałam Haniu zapytac z czego wynika różnica w kolorze Twoich pierniczków i Anny ? No bo przepis przeciez ten sam ... ?!?! Czy to jest tylko kwestia ilosci kakao ? Jeśli tak, to napisz prosze ile powinnam dokładnie dać, zeby wyglądała tak jak Twoje . Dziekuje

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.