Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skórka pomarańczowa smażona. 1 kg grubej skórki pomarańczowej 1/5 kg. cukru 3/4 l wrzącej wody 1 łyżka octu 6% Skórkę opłukać, zalać zimną wodą, przyłożyć ją talerzem lekko obciążyć, aby skórka nie podpływała. Woda ma skórkę przykrywać całkowicie. Po 24 godz. wodę zlać i skórkę zalać powtórnie. po 24 godz. powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Skórkę trzymać przez cały czas moknięcia w chłodnym pomieszczeniu. Czwartego dnia zacząć smażyć. Cukier zalać wrzącą wodą, rozpuścić go, zagotować i zdjąć szumowiny. Skórkę odcedzić, spłukać i nie odciskając wody włożyć do syropu, powoli zagotować ją i powoli gotować przez pół godziny obracając skórkę w syropie. Po upływie tego czasu skórkę odstawić, ostudzić wkładając rondel do zimnej wody. Następnego dnia po 24 godz. skórkę smażyć powoli przez godzinę, znowu ostudzić w wodzie i pozostawić, aby nadal napęczniała w syropie. Trzeciego dnia skórkę dosmażyć, dodając do niej ocet. Skórka po usmażeniu ma być przejrzysta, o mało zmienionym zabarwieniu, napęczniała syropem. Kropla ostudzonego syropu puszczona na talerzyk ma zachować kształt kulisty. Jeżeli skórka jest już usmażona, a syrop za rzadki, należy skórkę wyjąć i syrop dosmażyć. Po zestawieniu syropu, włożyć skórkę i studzić ją w syropie. Ostudzoną skórkę wkładać do słoików zalewając ją syropem. Zapasteryzować, przechować w chłodnym ciemnym pomieszczeniu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.