mamalu Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2007 Pytanie jak robi sie taka skorke z pomaranczy do ciasta.Moze juz ktos na forum pisal tylko ja jakas slepa jestem albo zle do wyszukiwarki wpisuje. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Skórka pomarańczowa smażona. 1 kg grubej skórki pomarańczowej 1/5 kg. cukru 3/4 l wrzącej wody 1 łyżka octu 6% Skórkę opłukać, zalać zimną wodą, przyłożyć ją talerzem lekko obciążyć, aby skórka nie podpływała. Woda ma skórkę przykrywać całkowicie. Po 24 godz. wodę zlać i skórkę zalać powtórnie. po 24 godz. powtórzyć tę czynność jeszcze raz. Skórkę trzymać przez cały czas moknięcia w chłodnym pomieszczeniu. Czwartego dnia zacząć smażyć. Cukier zalać wrzącą wodą, rozpuścić go, zagotować i zdjąć szumowiny. Skórkę odcedzić, spłukać i nie odciskając wody włożyć do syropu, powoli zagotować ją i powoli gotować przez pół godziny obracając skórkę w syropie. Po upływie tego czasu skórkę odstawić, ostudzić wkładając rondel do zimnej wody. Następnego dnia po 24 godz. skórkę smażyć powoli przez godzinę, znowu ostudzić w wodzie i pozostawić, aby nadal napęczniała w syropie. Trzeciego dnia skórkę dosmażyć, dodając do niej ocet. Skórka po usmażeniu ma być przejrzysta, o mało zmienionym zabarwieniu, napęczniała syropem. Kropla ostudzonego syropu puszczona na talerzyk ma zachować kształt kulisty. Jeżeli skórka jest już usmażona, a syrop za rzadki, należy skórkę wyjąć i syrop dosmażyć. Po zestawieniu syropu, włożyć skórkę i studzić ją w syropie. Ostudzoną skórkę wkładać do słoików zalewając ją syropem. Zapasteryzować, przechować w chłodnym ciemnym pomieszczeniu. Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ja robię podobnie ,tylko przed smazeniem usuwam biały miąższ ze skórki. Można tez cieniutko pokroić i wysuszyć :evil: Cytuj
mamalu Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Dziekuje Wam bardzo za odpowiedz.I jeszcze pytanie.Czy ze skorka z cytryny mozna zrobic podobnie.? Cytuj
mac51 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Oczywiście że tak :P Nie widzę przeciwwskazań :) :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.