Bahus Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Sernik z wiśniami Biszkopt: 3 dag mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag mąki pszennej 2 jajka 8 dag cukru kryształu 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1/2 kg wiśni 1/2 kg chudego twarogu 2 białka 2 łyżki cukru 12 dag śmietany 4 łyżeczki żelatyny Biszkopt: obie mąki i proszek do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić z 2 łyżkami wody na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąki z proszkiem do pieczenia. Tortownicę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Masa serowa: żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, rozpuścić w 3 łyżkach letniej wody. Wiśnie umyć, wydrylować. Twaróg zmiksować z cukrem i żelatyna. Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę również ubić. Białka i śmietanę dodać do twarogu, wymieszać. Biszkopt przekroić poziomo na pół. Spód umieścić w tortownicy, rozłożyć wiśnie, wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.