mamalu Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Moje dzieci zazyczyly sobie rycuchy?????? wiec pytanie czy racuczy to placki z jablkami?albo cos inego. Moze jakis przepis? Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Danusiu robi się racuchy i racuszki. Racuchy robi się na drożdżach, a racuszki z proszkiem do pieczenia lub bez i z jabłkami, z twarogiem, śmietankowe i.t.p. Nie wiem jakie byś chciała zrobić, czy racuchy, czy racuszki. Cytuj
mamalu Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Ha Halinko sama niewiem Asia gdzies w piosence dla dzieci uslyszala o racuchach i ciagle marudzi ze racuchy chce.Wiec jej na piatek obiecalam te racuchy .Wiec Halinko ratuj daj przepis na Racuchy nigdy nie robilam jeszcze. W takim razie placki z jablkami to racuszki. Halinko dziekuje ze zawsze na Ciebie mozna liczyc. Danusia. Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Racuchy 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka sól, tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania Zrobić rozczyn W części ciepłego mleka rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem, żółtkami, ciasto osolić i dokładnie wyrobić łyżką. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinać łyżką niewielkie porcje ciasta, kłaść owalne placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby racuchy były dopieczone w środku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, lub zmielonym cynamonem. 1 Cytuj
mamalu Opublikowano 28 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Halinko dziekuje Ci bardzo.Na Ciebie naprawde mozna zawsze liczyc jak na Zawisze :evil: Cytuj
mamalu Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Halinko dziekuje za przepis zrobilam wczoraj i te racuchy bardzo smakowaly(szczegolnie Asi)nie wiem czy to normalne ale strasznie szybko przypalaja sie te racuchy a smazylam na slabym ogniu.Pozdrawiam Danusia. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Danusiu cieszę się że smakowały dzieciom, a może za mało tłuszczu miałaś na patelni. Cukier napewno też się rozpuścił bo mleko miało być ciepłe a nie letnie. Jaka inna przyczyna by mogła być trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam Cytuj
mamalu Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Halinko moja mama stwierdziala ze napewno przez cukier bo mleko mialam moze za malo cieple.Nastepny raz sprawdze dokladnie jaka temperature ma to mleko,teraz to nawet nie sprawdzilam .Ale i tak samczne byly:D Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja też tak przypuszczałam i dlatego wspomniałam o tłuszczu i o mleku. Danusiu mleko musisz podgrzać, ma być nie letnie, nie za gorące, lecz ciepłe. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 14 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2008 Zrobiłam na kolację racuchy Haliny. Są pyszne- mięciutkie, nie za słodkie... Mniam :D później wkleje fotki racuszków :P Cytuj
kondi Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 i tu inna wersja : https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=8257&hl= Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.