Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Danusiu robi się racuchy i racuszki. Racuchy robi się na drożdżach, a racuszki z proszkiem do pieczenia lub bez i z jabłkami, z twarogiem, śmietankowe i.t.p. Nie wiem jakie byś chciała zrobić, czy racuchy, czy racuszki.

Opublikowano

Ha Halinko sama niewiem Asia gdzies w piosence dla dzieci uslyszala o racuchach i ciagle marudzi ze racuchy chce.Wiec jej na piatek obiecalam te racuchy .Wiec Halinko ratuj daj przepis na Racuchy nigdy nie robilam jeszcze. W takim razie placki z jablkami to racuszki. Halinko dziekuje ze zawsze na Ciebie mozna liczyc. Danusia.

Opublikowano

Racuchy 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 dag drożdży 1 łyżka cukru 2 jajka sól, tłuszcz do smażenia i cukier puder do posypania Zrobić rozczyn W części ciepłego mleka rozmieszać drożdże z cukrem i łyżką mąki. Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki razem z pozostałym ciepłym mlekiem, żółtkami, ciasto osolić i dokładnie wyrobić łyżką. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odcinać łyżką niewielkie porcje ciasta, kłaść owalne placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, aby racuchy były dopieczone w środku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, lub zmielonym cynamonem.

  • Like 1
Opublikowano

Halinko dziekuje za przepis zrobilam wczoraj i te racuchy bardzo smakowaly(szczegolnie Asi)nie wiem czy to normalne ale strasznie szybko przypalaja sie te racuchy a smazylam na slabym ogniu.Pozdrawiam Danusia.

Opublikowano

Danusiu cieszę się że smakowały dzieciom, a może za mało tłuszczu miałaś na patelni. Cukier napewno też się rozpuścił bo mleko miało być ciepłe a nie letnie. Jaka inna przyczyna by mogła być trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam

Opublikowano

Halinko moja mama stwierdziala ze napewno przez cukier bo mleko mialam moze za malo cieple.Nastepny raz sprawdze dokladnie jaka temperature ma to mleko,teraz to nawet nie sprawdzilam .Ale i tak samczne byly:D

  • 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.