Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Halinko, przepis podaję na forum, może jeszcze ktoś skorzysta Składniki 40 dkg maku 1 szklanka cukru 40 dkg jabłek 1-2 łyżki miodu 4 jajka 1/2 paczki margaryny olejek migdałowy 1 szklanka ciepłej wody Suchy mak zemleć w młynku do kawy, zalać ciepłą wodą, dodać żółtka,cukier, olejek, miód, jałka obrane i starte no tarce z dużymi otworami, oraz rozpuszczoną margarynę. wymieszać mikserem, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Masę makową wylać na surowe kruche ciasto i piec. Ja piekę na oko, sprawdzam patyczkiem, Ja kruche trę na tarce, Masa makowa jest rzadka, dlatego piszę "wylać". Po upieczeniu stężeje. Wierzch polać polewą czekoladową .

Opublikowano

Minu, własnie dzisiaj myślałam o tym cieście - tylko nie miałam przepisu. Miałam nawet dzwonic do mamy w tej sprawie -Z nieba mi spadłaś. pozdrawiam Cie serdecznie A - dodam tylko, ze znam ciasto i jest bardzo smaczne - polecam - ja upiekę w najbliższym czasie.

Opublikowano

Miniu bardzo dziękuję że dodałaś przepis, szukałam go i nie mogłam znaleźć. Miałam w planie upiec inny makowiec ale na święta upiekę z Twojego przepisu, zapowiada się że będzie pyszny. Podaj proszę tylko wymiar blaszki lub tortownicy. Pozdrawiam

Opublikowano

Tak,ten makowiec jest na kruchym spodzie. Przepisu na kruche nie podawałam. Każda ma pewnie swój wypróbowany. Ja od siebie napisałam że kruche ciasto trę na tarce i na to wylewam masę makową.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dorotko zapomniałam napisać że ciasto rozłożyłam na blaszce i jabłka starte miałam swoje z słoika i dlatego do masy makowej dodałam dwie łyżki kaszki mannej. Ciasto jakie jest w smaku napisałam, a do tego jest szybkie w wykonaniu i naprawdę warto je upiec.

• 2 miesiące temu...