minia51 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Halinko, przepis podaję na forum, może jeszcze ktoś skorzysta Składniki 40 dkg maku 1 szklanka cukru 40 dkg jabłek 1-2 łyżki miodu 4 jajka 1/2 paczki margaryny olejek migdałowy 1 szklanka ciepłej wody Suchy mak zemleć w młynku do kawy, zalać ciepłą wodą, dodać żółtka,cukier, olejek, miód, jałka obrane i starte no tarce z dużymi otworami, oraz rozpuszczoną margarynę. wymieszać mikserem, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Masę makową wylać na surowe kruche ciasto i piec. Ja piekę na oko, sprawdzam patyczkiem, Ja kruche trę na tarce, Masa makowa jest rzadka, dlatego piszę "wylać". Po upieczeniu stężeje. Wierzch polać polewą czekoladową . Cytuj
niuniaczek Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Minu, własnie dzisiaj myślałam o tym cieście - tylko nie miałam przepisu. Miałam nawet dzwonic do mamy w tej sprawie -Z nieba mi spadłaś. pozdrawiam Cie serdecznie A - dodam tylko, ze znam ciasto i jest bardzo smaczne - polecam - ja upiekę w najbliższym czasie. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Miniu bardzo dziękuję że dodałaś przepis, szukałam go i nie mogłam znaleźć. Miałam w planie upiec inny makowiec ale na święta upiekę z Twojego przepisu, zapowiada się że będzie pyszny. Podaj proszę tylko wymiar blaszki lub tortownicy. Pozdrawiam Cytuj
minia51 Opublikowano 29 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2007 Halinko, przepis jest na dużą blachę,chyba 36/21cm Cytuj
viola32 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Minia mam rozumiec ,ze kruche zrobic osobno ,bo skladniki sa tylko na mase makowa?Czytalam dwa razy... :P Cytuj
minia51 Opublikowano 1 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2007 Tak,ten makowiec jest na kruchym spodzie. Przepisu na kruche nie podawałam. Każda ma pewnie swój wypróbowany. Ja od siebie napisałam że kruche ciasto trę na tarce i na to wylewam masę makową. Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Dzieki minia za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Minia upiekłam placek, jutro będą wgrane zdjęcia i dodam zdjęcie z komentarzem. Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Ciasto bardzo dobre, w smaku wilgotne i takie ciasta również lubimy, polecam i dziękuję za przepis. Cytuj
figiel Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Przyglądałam sie temu przepisowi ,ale nie mogłam się zdecydować.Dobrze Halinko ,że wstawiłaś zdjęcie .Ciasto warte zachodu 🙂 Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Dorotko zapomniałam napisać że ciasto rozłożyłam na blaszce i jabłka starte miałam swoje z słoika i dlatego do masy makowej dodałam dwie łyżki kaszki mannej. Ciasto jakie jest w smaku napisałam, a do tego jest szybkie w wykonaniu i naprawdę warto je upiec. Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 13 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2008 Ciasto smakuje znakomicie :( Wyszło bardzo wilgotne, następnym razem spróbuje dodac mniej wody. SUper przepis, dzieki minia Cytuj
minia51 Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Cieszę się że ciasto smakuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.