Bahus Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Placek bezowy z porzeczkami 40 dag mąki pszennej 20 dag masła 40 dag cukru pudru 1 jajko starta skórka z cytryny sól 1 kg porzeczek czerwonych 6 białek 15 dag zmielonych migdałów 5 dag mąki ziemniaczanej Masło posiekać z mąka pszenną, dodać 3/4 szklanki cukru, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na l godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Piec przez 20 minut w temp.200°C. Porzeczki umyć, oczyścić. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając pozostały cukier. Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z pianą. Dodać porzeczki, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto. Zapiekać 10 minut w temp. 220°C. Cytuj
monilek26 Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Jak myślicie, można użyć innych owoców zamiast porzeczek? Nie przepadam za nimi :) Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Myślę, że porzeczki można zastąpić np. jagodami, truskawkami, wiśniami. Tylko musimy na te owoce troszeczkę poczekać :) Cytuj
arabika Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Myślę, że porzeczki można zastąpić np. jagodami, truskawkami, wiśniami. Tylko musimy na te owoce troszeczkę poczekać :) Nie robiłam tego ciasta ale wydaje mi się że owoce powinny być małe i lekkie bo są wymieszane z delikatna pianą z białek, może zamiast truskawek poziomki albo maliny :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.