Janka Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2007 Składniki: 1/2 kg ryby 2 jajka 1 filiżanka mąki masło do smażenia(dałam olej) Zalewa: 1 l mocnego bulionu 1 cebula 1-2 marchewki 1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%) 1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę) pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie Wykonanie: 1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety. Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki. W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę ,nie będzie już taka kwaśna. Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju. Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy. Wzorowałam sie na przepisie Ljubasik z rosyjskiej stronki Cook-Talk. Cytuj
figiel Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! Apetyczna rybka. Ale mam pytanie ,czy octu nie jest za mało na litr bulionu? A ten bulion też mnie ciekawi ,bo zawsze robiłam tradycyjną zalewę....z wody.Czy mogą byc filety mrożone ,np. morszczuk ? Pozdrawiam :-( Cytuj
Janka Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dziś zrobiłam znowu.5 łyżek octu wystarczy,ale zawsze możesz dodać więcej łyżek.Cukru dałam "czubatą"łyżkę. Do wody wsypałam wegetę.Te ryby nie są ostre (kwaśne)w smaku,a o takie mi chodziło. M nie może kwaśnych rzeczy jeść,a te ryby mu smakują. Tutaj może być użyta każda ryba. Ja robiłam z płatów śledziowych(śledź zielony) Cytuj
figiel Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Dzisiaj zrobiłam rybkę w zalewie .Narazie sie "gryzie". Ale sama zalewa w smaku jest smaczna /dałam 6 łyżek octu/ . Jutro zobaczymy ,jak smakuje. Użyłam również śledzi :-( Cytuj
Janka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Napisz jak Ci smakowały. Ja włożyłam w litrowe słoiki,bo miałam ponad kilogram śledzi.(chodzi też o oszczędność miejsca w lodówce.) Cytuj
figiel Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Właśnie odbyła sie degustacja. Rybki pierwsza klasa ,nie są ostre ,a takie lubimy .Będę zaraz robić następną zalewę ,bo część ryb zostawiłam usmażonych. Mam pytanie ,czy mogę te ryby dłużej przechować ,oczywiście w lodówce ...myślę do świąt ? Polecam ten przepis ,bo na wigilię jak znalazł ,no i coś nowego. :-( Dziekuję za przepis ! Cytuj
Janka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nie wiem jak długo mogą stać w lodówce,bo robiłam je teraz drugi raz.Pierwsze od razu poszły,a teraz mam w słoikach.Do świąt nie chcę ich trzymać,bo w zalewie nie ma dużo octu i boję się sensacji.Myślę że tydzień spokojnie,ale dłużej chyba nie zaryzykuję. Co do smaku,to cieszę się że Wam też smakują. Dziękuję za to,że zechciałaś je wypróbować. Cytuj
figiel Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Niepotrzebnie sie pytałam ,czy te ryby mogą dłużej stać w lodówce 🙂 .Tą drugą porcję co robiłam ,jest już skonsumowana :P .Na 3-4 dzień są jeszcze lepsze. Cytuj
Janka Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dałam przepis mojej siostrze i na jej imieninach poszły jako pierwsze. Mam jeszcze jeden słoik w zapasie,ale do jutra chyba "wyjdą". 🙂 Cytuj
Janka Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Cieszę się bardzo i dziękuję za zainteresowanie. :P Cytuj
Janka Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Dziś znowu robie,więc wyciągam przepis. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Janka zrobiłam świeże śledzie - zielone, podwójną porcję, ryby bardzo smaczne, takie my lubimy nie za mocno kwaśne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.