zakalec Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Przepis dostalam od mojej mamy. Skladniki: 75ml smietany 5 lyzeczek zelatyny 1 szklanka cukru pudru 3 galaretki - rozne kolory (2 do srodka, 1 na wierzch) biszkopty/biszkopt Przygotowac osobno dwie galaretki (na opakowanie 1-1.5 szklanki wody). Poczekac az sie zsiada. Smietane ubic z cukrem pudrem. Rozpuscic zelatyne w pol szklanki goracej wody. Ostudzic, ale nie do calkiem zimnego, bo sie zetnie. Zmieszac zelatyne ze smietana. Dodac pokrojone w kostke stezale galaretki. Wymieszac. Wylac do blaszki na biszkopt/biszkopty i odstawic do lodowki do stezenia. Po czym, udekorowac owocami i zalac kolejna galaretka. PS. Smietana z zelatyna i dodanymi galaretkami bardzo szybko tezeje. Moje biszkopty wyplynely na wierzch smietanowej masy, wiec jesli komus to przeszkadza, lepiej uzyc pieczonego/kupnego biszkopta - jako podstawy. Cytuj
basga Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Ja znam to ciacho jako śmieciarz i piecze się dwa biszkopty-jasny i ciemny,kroi w kostkę i reszta to już tak samo. Bardzo łatwe i orzeżwiające ciacho. Cytuj
agulka Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2007 Mam małe pytanko:) Czy to ma być śmietana zwykła czy kremówka? Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 Witam :wink: Skusiłam się na to ciasto. Zgodnie z poradą autorki zrobiłam biszkopt, a ze względu na to, że robiłam to ciasto w dużej tortownicy (o średnicy 28 cm) musiałam zwiększyć ilość składników na masę. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające i godne polecenia ;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :grin: Mój śmietanowiec wyglądał tak: Agulka śmietana ma być kremówka, powodzenia :oops: Cytuj
Jolcia Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2010 Wydaje mi sie ,że jest błąd w ilości śmietany.Chodzi chyba o 750 ml. Z 75 ml nie da się ubić większej ilości . Robie też takie ciasto ale na górę też daję biszkopt i polewę. Na lato z pewnością leprze jest z galaretką. Dorotko bardzo apetycznie wygląda ciacho :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.