teresap Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2007 Przepis mam z książki - "Przepisy Czytelników " z 1995r. zawsze je robię na Święta W tym roku zrobiłam swoje i z przepisu Hani Moje mogą leżeć w szczelnie zamkniętym pudełku nawet parę tygodni Dekoruje bliżej Świąt 2 szk mąki 2 jajka 3/4 szk cukru pudru 5 dag margaryny 3 łyżki miodu lejącego 1 łyżeczka sody 1 dobra łyżeczka przyprawy do piernika trochę goździka , szczypta soli i uwaga pieprzu tak dobrze w palce DEKORACJA WEDLE UZNANIA , ja ozdabiam lukrem , polewo ciemną orzechy , migdały , kokos WYKONANIE Do mąki wlewamy gorący miód i mieszamy łyżką Dodać sodę+ cukier +przyprawy Jak przestygnie 1 jajka + tłuszcz Wyrabiamy dobrze ciasto podsypuje mąką i wałkuje na taką grubość jaki chcemy mieć pierniczek ( nie za cienkie ) Smaruje roztrzepanym jajkiem Pieczemy na pergaminie 10 -15 min Życzę smacznego :P Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam 😄 zrobiłam te pierniczki - wyszły bardzo, bardzo pyszne 😄 Nie wiem jak to się stało, że odczytałam, że potrzeba tutaj 2 jajka, a nie 1, musiałam więc dodać trochę więcej mąki. Ale i tak wyszły rewelacyjne, równo urosły, pięknie się błyszczały, a po upieczeniu i ostudzeniu były mięciutkie 😄 Polecam, można się jeszcze jutro skusić 😄 Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😄 Cytuj
ankaszym Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Ja teraż spóbuję zrobić jak będę miała czas na pieczenie ciastek w domu :) Cytuj
avva3 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2015 witam proszę o pomoc? co zrobić gdy pierniczki wyjda twarde jak kamień? Cytuj
ankaszym Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2015 ja zamykam w torebce na kilka dni bez dopływu powietrza, albo na jakiś czas przykrywam wilgotną szmatką miskę, w której się znajdują Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi