asiak30 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Ja robię takie kotlety zwykle gdy zostają mi ziemniaki z II dania. Dodaję do nich zamiast zieleniny , która kłuje w zęby moje dzieci majeranek lub bazylię. Podobnie też można zrobić kotleciki z kalafiora. Cytuj
ania19 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 a propos kotlecików ziemniaczanych, to chciałabym sie z wami podzielic przepisem na kotlety ryżowe, mam nadzieje że któś z was bedzie chciał go wypróbować;) potrzebne są: - 3woreczki ryżu, byleby nie parabolicznego (3x100g) - 30dag sera zóltego startego - 1-2 jajka - bułka tarta do panierowania - pieprz i sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie, jednak gotujemu go dłużej niz jest to napisane na opakowaniu (ja gotuje ok. 25min, może byc nawet dłużej) tak by nam sie trochę rozkleił, studzimy go i trzemy ser. Gdy ryż będzie juz chłodny wbijamy jajko, dodajemy ser, odrobine soli i sporo pieprzu, wyrabiamy, jeżeli uznamy że masa jest za mało kleista dosypujemy troche bułki tartej. Formujemy kotlety, takie jak mielone, panierujemy w bułce i smazymy na złoty kolor. Danie proste, niby nic nadzwyczajnego, ale mi bardzo smakują, chrupiący wierzch i serek w środku dają fany smaczek. Pozdrawiam: Ania Cytuj
iwona30 Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Do takich kotletów z ryżu można dać farsz z pieczarek albo kawałek sera żółtego bardzo smaczne polecam. Cytuj
adrijah Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 a propos kotlecików ziemniaczanych, to chciałabym sie z wami podzielic przepisem na kotlety ryżowe, mam nadzieje że któś z was bedzie chciał go wypróbować ;) potrzebne są: - 3woreczki ryżu, byleby nie parabolicznego (3x100g) - 30dag sera zóltego startego - 1-2 jajka - bułka tarta do panierowania - pieprz i sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie, jednak gotujemu go dłużej niz jest to napisane na opakowaniu (ja gotuje ok. 25min, może byc nawet dłużej) tak by nam sie trochę rozkleił, studzimy go i trzemy ser. Gdy ryż będzie juz chłodny wbijamy jajko, dodajemy ser, odrobine soli i sporo pieprzu, wyrabiamy, jeżeli uznamy że masa jest za mało kleista dosypujemy troche bułki tartej. Formujemy kotlety, takie jak mielone, panierujemy w bułce i smazymy na złoty kolor. Danie proste, niby nic nadzwyczajnego, ale mi bardzo smakują, chrupiący wierzch i serek w środku dają fany smaczek. Pozdrawiam: Ania robiłam niemal identyczne, tylko jeszcze z cebulą ;) SZNYCELKI Z RYŻU składniki: - 2 szklanki ryżu - 30 dag sera żółtego - 2 cebule - 2 jajka - sól, pieprz - bułka tarta - olej do smażenia Ugotować ryż, ser zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
ania19 Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Adrijah, widze że ty używasz ryżu takiego w kilogramowej torebce, taki jest lepszy do tych kotletów bo lepiej sie rozkleja, ale ja boje sie że cos spiernicze i sie przypali, jeśli możesz podaj proporcje wody na te dwie szklanki ryżu, bo znów planuje je zrobic tym razem własnie wg.twojego przepisu, musze spróbować z ta podsmażona cebulką;) Cytuj
adrijah Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Adrijah, widze że ty używasz ryżu takiego w kilogramowej torebce, taki jest lepszy do tych kotletów bo lepiej sie rozkleja, ale ja boje sie że cos spiernicze i sie przypali, jeśli możesz podaj proporcje wody na te dwie szklanki ryżu, bo znów planuje je zrobic tym razem własnie wg.twojego przepisu, musze spróbować z ta podsmażona cebulką ;) jeżeli nic nie pomyliłam, to proporcje ryż-woda powinny być 1:2, czyli jak masz 2 szkl ryżu, to 4 szkl wody. Ok 1l. Ja go gotowałam chyba z 15 minut, może trochę dłużej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.