Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robię takie kotlety zwykle gdy zostają mi ziemniaki z II dania. Dodaję do nich zamiast zieleniny , która kłuje w zęby moje dzieci majeranek lub bazylię. Podobnie też można zrobić kotleciki z kalafiora.

  • Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

a propos kotlecików ziemniaczanych, to chciałabym sie z wami podzielic przepisem na kotlety ryżowe, mam nadzieje że któś z was bedzie chciał go wypróbować;) potrzebne są: - 3woreczki ryżu, byleby nie parabolicznego (3x100g) - 30dag sera zóltego startego - 1-2 jajka - bułka tarta do panierowania - pieprz i sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie, jednak gotujemu go dłużej niz jest to napisane na opakowaniu (ja gotuje ok. 25min, może byc nawet dłużej) tak by nam sie trochę rozkleił, studzimy go i trzemy ser. Gdy ryż będzie juz chłodny wbijamy jajko, dodajemy ser, odrobine soli i sporo pieprzu, wyrabiamy, jeżeli uznamy że masa jest za mało kleista dosypujemy troche bułki tartej. Formujemy kotlety, takie jak mielone, panierujemy w bułce i smazymy na złoty kolor. Danie proste, niby nic nadzwyczajnego, ale mi bardzo smakują, chrupiący wierzch i serek w środku dają fany smaczek. Pozdrawiam: Ania

Opublikowano

a propos kotlecików ziemniaczanych, to chciałabym sie z wami podzielic przepisem na kotlety ryżowe, mam nadzieje że któś z was bedzie chciał go wypróbować ;) potrzebne są:

- 3woreczki ryżu, byleby nie parabolicznego (3x100g)

- 30dag sera zóltego startego

- 1-2 jajka

- bułka tarta do panierowania

- pieprz i sól

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, jednak gotujemu go dłużej niz jest to napisane na opakowaniu (ja gotuje ok. 25min, może byc nawet dłużej) tak by nam sie trochę rozkleił, studzimy go i trzemy ser. Gdy ryż będzie juz chłodny wbijamy jajko, dodajemy ser, odrobine soli i sporo pieprzu, wyrabiamy, jeżeli uznamy że masa jest za mało kleista dosypujemy troche bułki tartej. Formujemy kotlety, takie jak mielone, panierujemy w bułce i smazymy na złoty kolor. Danie proste, niby nic nadzwyczajnego, ale mi bardzo smakują, chrupiący wierzch i serek w środku dają fany smaczek.

Pozdrawiam: Ania

robiłam niemal identyczne, tylko jeszcze z cebulą ;)

SZNYCELKI Z RYŻU

składniki:

- 2 szklanki ryżu

- 30 dag sera żółtego

- 2 cebule

- 2 jajka

- sól, pieprz

- bułka tarta

- olej do smażenia

Ugotować ryż, ser zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zapanierować w bułce tartej i usmażyć na rumiano.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

[LINK NIEAKTUALNY]

Opublikowano

Adrijah, widze że ty używasz ryżu takiego w kilogramowej torebce, taki jest lepszy do tych kotletów bo lepiej sie rozkleja, ale ja boje sie że cos spiernicze i sie przypali, jeśli możesz podaj proporcje wody na te dwie szklanki ryżu, bo znów planuje je zrobic tym razem własnie wg.twojego przepisu, musze spróbować z ta podsmażona cebulką;)

Opublikowano

Adrijah, widze że ty używasz ryżu takiego w kilogramowej torebce, taki jest lepszy do tych kotletów bo lepiej sie rozkleja, ale ja boje sie że cos spiernicze i sie przypali, jeśli możesz podaj proporcje wody na te dwie szklanki ryżu, bo znów planuje je zrobic tym razem własnie wg.twojego przepisu, musze spróbować z ta podsmażona cebulką ;)

jeżeli nic nie pomyliłam, to proporcje ryż-woda powinny być 1:2, czyli jak masz 2 szkl ryżu, to 4 szkl wody. Ok 1l. Ja go gotowałam chyba z 15 minut, może trochę dłużej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.