Bahus Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2005 Sałatka goślińska 30 dag żółtej fasolki szparagowej 20 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag ogórków małosolnych 1 średnia cebula 100 ml majonezu 50 ml gęstej śmietany 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Fasolkę umyć. Pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na 2 cm kawałki. Ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić. Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Doprawić solą i pieprzem. Dodać szczypiorek. Polać majonezem wymieszanym ze śmietaną. Całość wymieszać. Podawać do pieczonych mięs lub jako samodzielne danie z białym pieczywem. Cytuj
uretan Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Czy to z Murowanej Gośliny? Pytam, bo to moje rodzinne strony ;-) Cytuj
Bahus Opublikowano 14 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Tak, z Murowanej Gośliny, taką sałatkę jadłem na dniu św. Jakuba trzy lata temu. Skład odtworzyłem z zawartości talerza ;-) Od tego czasu na stałe gości na moim stole. Bahus Cytuj
Bahus Opublikowano 6 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 25 lipca kolejny festyn (św. Jakuba) w Murowanej Goślinie. Będę tam i jak coś nowego zauważę i zdegustuję to natychmiast tu opiszę Bahus Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Sałatka jest pyszna. Zrobiłam ją już kilka razy. Mam nadzieję, że można ją zrobić zimową porą z fasolki konserwowej i ogórków kiszonych lub po warszawsku. Będzie to napewno już inna sałatka, ale spróbować można. Pozdrowienia Alina Cytuj
Bahus Opublikowano 2 Listopada 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2005 Oczywiście, że można ją robić przez cały rok Bahus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi