grumko Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Tarta z brukselką SKŁADNIKI: Ciasto: 200g mąki, 100 g margaryny, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, szczypta soli, masło i mąka do formy. Farsz: 400 g brukselki, 150 g chudego wędzonego boczku, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 100 g startego żółtego sera, szczypta gałki muszkatołowej SPOSÓB WYKONANIA: Mąkę przesiać razem z solą. Posiekać z pokrojoną w plasterki margaryną. Wlać śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i wstawić na godzinę do lodówki. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Brukselkę umyć, odciąć końce głąbików i zdjąć wierzchnie liście. Gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Osączyć, ostudzić. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno i boki wylepić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku. Brukselkę rozłożyć na upieczonym cieście, przykryć boczkiem. Mleko zmiksować z jajkami i serem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Zalać zapiekankę. Wstawić na 20 minut do piekarnika i piec w 190 st. Smacznego!! Cytuj
Gość goja Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2008 witaj,świetny przepis! POLECAM WSZYSTKIM. :P Ps.Podoba mi się podejście:),profesjonalnie,ze zdjęciami,prezentuje się super. na pewno wypróbuję inne Twoje propozycje,już kilka mi się podoba! Pozdrawiam, [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
lima Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 Na pewno skuszę się na ten przepis. Często zapominamy, że brukselka moze być bardzo smaczna :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.