carolina0 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 1 opakowanie amoniaku(w skl.spoż. się kupuje) 2 jajka 1 śmietanę(250 ml) 1 kg mąki 1 kostke margaryny(250g) 1/2 kostki smalcu 1 szkl. cukru 1.Amoniak wymieszać z jajkami,włożyć do słoika z zakrętką i zostawić na noc w lodówce. 2. Wszystkie składniki posiekać z sobą , wlać roztwór , wyrobić ciasto. 3. Włożyć na 1 godz. do lodówki. 4. Albo przez foremki - maszynką...albo wykrawać ciasteczka. Jeśli mamy jakieś białka - to można ubić pianę , maczać w pianie ciasteczko i w cukrze ...i dopiero na blachę. 5. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku , w temp. 200* do zrumienienia... 6. Przechowywać w metalowej puszce Cytuj
Kasiulek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 A czy te ciasteczka mają choć trochę podobny smak do amerykanek?! Cytuj
carolina0 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Kasiulek sorry ale nie jadlam amerykanek :-( Cytuj
Kasiulek Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Kochana żałuj :-( No ale nic... pozostaje mi kupić produkty i upiec te ciasteczka. Cytuj
carolina0 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Kasiulek to dawaj ten przepisik na te amerykanki:) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 9 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Carolina ja sama nie piekłam tych bułek czy jak kto woli ciastek... ale podam przepis znaleziony na forum gimbla.pl AMERYKANKI Składniki: 15 dkg masła 15 dkg cukru 1/2 litra mleka 2 jajka 75 dkg mąki 2 i 1/2 łyżeczki amoniaku (ale można dac sodę oczyszczoną - często tak w domu robimy) 1 cukier waniliowy szczypta soli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Wsypać mąkę, amoniak, wlać mleko i razem wymieszać kulą. Kłaść łyżką na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec w gorącym piecu na złoty kolor. Lukrować od spodu (albo i nie – jak kto woli - u nas w domu zdania są podzielone na temat konieczności lukrowania amerykanów [E] ). Cytuj
carolina0 Opublikowano 9 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2007 Kasiulek dzieki, musze je wyprobowac, dzieciaki sie napewno uciesza 🙂 Cytuj
niuniaczek Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zrobiłam w sobotę te ciasteczka. Trochę wyrosły za sprawą amoniaku ale są kruchutkie i wychodzi ich bardzo duzo. Niektóre posypaliśmy kokosem, inne migdałami, makiem, cukiereczkami i zwykłym cukrem. Dobrze sie utrzymują, dobrze smakują sądząc po tym, ze zniknęły w dwa dni !!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.