Bahus Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Udka z kurczaka po węgiersku 1 kg udek z kurczaka 2 średnie cebule 2,5 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%) 200 ml kwaśnej śmietany(18%) 1 łyżka mąki 1/2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki (najlepiej oryginalnej węgierskiej) sól i pieprz do smaku Udka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać przecier i sproszkowaną paprykę. Dodac udka odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok 1 godz. Dodać śmietanę w której uprzednio wymieszano mąkę. Zagotować. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Cytuj
Bahus Opublikowano 14 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Do dania tego można użyć również piersi z kurczaka, skrzydełek czy całego kurczaka pokrojonego na porcje. Potrawę tę gotuję od lat i zawsze biesiadnicy się nią zachwycali i prosili mnie o przepis. Potrawa ta podana na domowych uroczystościach to gwarancja sukcesu ;-) Bahus Cytuj
uretan Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Bahusku, pytam, żeby się upewnić. Czy do tej potrawy nigdy wstępnie nie obsmażasz kurczaka? Cytuj
Bahus Opublikowano 14 Maja 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Uretan: przyznam Ci się szczerze, że różnie. Czasami obsmażam, ale oryginalny przepis tego nie wymaga. Dobre efekty osiąga się piekąc (zamiast duszenia) w piekarniku, a dopiero potem parę minut pod przykryciem. Ale to jednak wymaga trochę doświadczenia kucharskiego. Robiąc według przepisu uzyska się naprawdę pyszne danie Bahus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.