slodziuutkaa Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 KOPUŁKA Ciasto : - 6 jaj - szklanka cukru - skórka otarta z cytryny - szklanka mąki - płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: - szklanka mleka - 3/4 szklanki cukru - 4 jaja - łyżka mąki - kostka masła. Owoce: - 3 plastry ananasa - 2 połowki brzoskwiń z puszki - pół banana - 5 dag rodzynek. Polewa: - 2 łyżki mleka - łyżka kakao - 2 łyżki cukru - łyżka masła. Do dekoracji: obrane ze skórki migdały. Ubić ciałka na sztywno, pod koniec - wciaż ubijając- stopniowo dodawać cukier, żółtka i skórkę z cytryny. Masę delikatnie wymieszać z mąką i z proszkiem do pieczenia, piec jak biszkopt. Po wystudzeniu przekroić ciasto na na 3/4 wysokości, mniejszą część pokroić w kostkę. Jaja zmiksować, dodać łyżkę przesianej mąki, ponownie zmiksować. Wlać do wrzącego mleka, ugotować budyń. Odstawić z ognia, wsypać cukier. Utrzeć masło, nastepnie stopniowo dodawać przestudzony budyń. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć. Pozostałe owoce pokroić w drobna kostkę. Krem wymieszać z pokrojonym w kostkę biszkoptem, rodzynkami i owocami. Masę przełożyć na biszkoptowy krążek i uformować w kopułkę. Przygotować polewę. Mleko zagotować z cukrem, wsypac kako, zestawic z ognia, dodać masło. Tort oblać polewą, udekorowac migdałami. Zdjęcia są autorstwa Iny12. Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ciasto jest pyszne, bardzo je polecam i oceniam na 5. Biszkopt na zdjęciu wygląda biały, a w rzeczywistości był żółty. Napewno przyczyną tego białego koloru był blask od talerzyka. Biszkopt upieczony był wysoki. Nie zrobiłam kopułki, a po za tym wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Autorce dziękuję za tak wspaniały przepis i zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Andy piękny dzięki temu przepisowi. Chciałam dodać że piekłam go w tortownicy o średnicy 26 cm. Dodaję że biszkoptu pokrojonego w kremie nie wyczuwa się, tylko poprostu jak by był sam krem zrobiony i jaki fajny smak jest z tymi owocami. Krem bez dodania pokrojonego biszkoptu też jest dobrej konsystencji. Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Znalazłam właśnie ten przepis w ksiązeczce poradnika domowego:torty,torciki rolady,tyle lat go mam a nigdy nie zrobiłam :P Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 15 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 Dkładnie z tego poradnika wziełam ten przepis :P Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Andy ważne że ciasto jest bardzo dobre. Ja mam też i poradniki i inne wydania z przepisami, cieszmy się że mając te same przepisy ktoś inny je wypróbował bo i tak nie damy z wszystkim rady, a w miejsca wypróbowanych dodamy inne które wypróbujemy. Myślę że się ze mną zgodzicie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Oczywiście Halinko masz rację to samo miałam na myśli :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi