NaniWahine Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Czy ktos potrafi mi wytlumaczyc czym roznia sie od siebie maki Poznanska, Mazowiecka, Wroclawska etc? I do czego sie je stosuje? Z gory dziekuje 🙂 Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Proponuje popatrzec tutaj https://www.smaczny.pl/forum/Ciekawostki-O-Mace-t998.html 🙂 Cytuj
NaniWahine Opublikowano 11 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Dziekuje 🙂 Znalazlam odpowiedz ktorej szukalam :P To jeszcze ja o mące.Dzielą sie głównie na pszenne i żytnie. Mąki pszenne: typ450-m.tortowa(makarony,biszkopty,ciasta półkruche,różne wypieki) typ500-m.krupczatka(makarony,babki,ciasta kruche) typ500-m.poznańska(pierogi,makarony,wypieki,kluski,pizza,zasmazki) typ500-m.wrocławska(drożdzowe,makarony,naleśniki,francuskie,sosy zupy) typ550-m.luksusowa(drożdzowe,zasmazki,potrawy gotowane) typ650-m.bułkowa typ750,850-m.chlebowa typ1400-m.sitkowa(z orkiszu) typ1850-m.graham typ2000-m.razowa Mąki żytnie: typ580-m.jasna typ800-m.żytnia(na żurek) typ1400-m.sitkowa typ1850-m.starogardzka typ2000-m.razowa Ale się napisałem i naszukałem,a i tak kupię pierwszą z brzegu i może dlatego wychodzą mi same zakalce :D Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 11 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2007 Ja przyznam, ze szukam, bądz to gotowych przepisow, badz odpowiednich proporcji w jakich mozna zmieszac make razowa, czy graham razem z biała. Szukam, szukam i znaleźć nie moge. Zostaje eksperymentowanie. Jak narazie odwazyłam sie wymieszac pol na pol ( np. ciasto na nalesniki ), ciekawa jestem czy wyjda tylko z razowej i innych typu amaranstus itp . Moze ktos sie orientuje w tych sprawach ? Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 W sumie nie ma jakiejs reguly.Kazda make mozesz mieszac z inna,a nawet z kilkoma rodzajami.Wszystko zalezy od efektu koncowego tzn czy Ci to smakuje. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Kiedyś gdzieś wyczytałam że zakalce robią się wtedy gdy jest za wysoka temperatura pieczenia na początku :P ale jak to jest to sama nie mam pojęcia :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi