Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piernik Babuni

Po wielu probach i bledach, wreszcie udalo mi sie odtworzyc piernik mojej Babci. Dziele sie z Wami tym przepisem, bo ciasto jest pulchne i niezmiernie aromatyczne - uzywam wlasnej mieszanki korzennej, ale mozna ja zastapic gotowa mieszanka. Jest tez bardzo latwe i szybkie do zrobienia.

2 szklanki maki przennej

1 lyzeczka sody oczyszczonej

3/4 lyzeczki soli

2 pelne lyzeczki przypraw z gotowej mieszanki korzennej do piernikow

ALBO

1 lyzeczka zmielonego cynamonu

1/2 lyzeczki zmielonego imbiru

1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego

1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej

1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow

2/3 szklanki miodu (naturalny, plynny)

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju roslinnego (ja uzywam z oliwek, light)

2 duze jajka

1/2 szklanki gotujacej wody

1 szklanki rodzynek

Nagrzac piekarnik do 165 c/325 F.

Przygotowac forme keksowke - wysmarowac maslem/margaryna i wysypac tarta bulka albo maka. Moja forma jest wielkosci 23x13x8 cm.

Wymieszac wszystkie "suche" skladniki (maka, soda, sol i przyprawy) w misce sredniej wielkosci.

W duzej misce zmiksowac miod, cukier, olej - przez 3 minuty. Dodac "sucha" mieszanke i zmiksowac do polaczenia. Dodac gotujaca wode i zmiksowac do polaczenia. Dodac rodzynki i wszystko wymieszac - wlac do formy. Piec 1 godzine 10 minut.

Polewa:

1/2 szklanki posiekanej bialej czekolady

2 lyzki smietany kremowki (35%, slodka)

Czekolade wymieszac ze smietanka i rozgrzac w mikrofalowce przez 15-30 secund, tak aby po wyjeciu mozna je bylo wymieszac na jednolita mase. Mozna to tez rozpuscic nad para, albo w misce z ciepla woda - wstawic na 5 minut i potem wymieszac. Ta masa polewamy natychmiast ciasto.

post-6908-1197420131_thumb.jpg

Opublikowano

Musialam dodac jedna poprawke do przepisu - kazda paczuszka z przyprawami korzennymi jest innego rozmiaru (ja mialam w domu dwie rozne i jedna byla dwa razy wieksza od drugiej), wiec 2 pelne lyzeczki przyprawy wystarczy. Poprawka zostala wstawiona do oryginalnego przepisu :P

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nani, zaciekawił mnie ten piernik, ponieważ bardzo lubimy takie ciacha. Mam delikatne obawy co do tej gotującej wody, bo nigdy tak nie robiłam i nie wpadłabym na taki pomysł. Ale skoro widać na zdjeciu, ze Ci wyszedł to zrobie wg Twojego przepisu. pozdrawiam Cie serdecznie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.