NaniWahine Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Piernik Babuni Po wielu probach i bledach, wreszcie udalo mi sie odtworzyc piernik mojej Babci. Dziele sie z Wami tym przepisem, bo ciasto jest pulchne i niezmiernie aromatyczne - uzywam wlasnej mieszanki korzennej, ale mozna ja zastapic gotowa mieszanka. Jest tez bardzo latwe i szybkie do zrobienia. 2 szklanki maki przennej 1 lyzeczka sody oczyszczonej 3/4 lyzeczki soli 2 pelne lyzeczki przypraw z gotowej mieszanki korzennej do piernikow ALBO 1 lyzeczka zmielonego cynamonu 1/2 lyzeczki zmielonego imbiru 1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego 1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej 1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow 2/3 szklanki miodu (naturalny, plynny) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju roslinnego (ja uzywam z oliwek, light) 2 duze jajka 1/2 szklanki gotujacej wody 1 szklanki rodzynek Nagrzac piekarnik do 165 c/325 F. Przygotowac forme keksowke - wysmarowac maslem/margaryna i wysypac tarta bulka albo maka. Moja forma jest wielkosci 23x13x8 cm. Wymieszac wszystkie "suche" skladniki (maka, soda, sol i przyprawy) w misce sredniej wielkosci. W duzej misce zmiksowac miod, cukier, olej - przez 3 minuty. Dodac "sucha" mieszanke i zmiksowac do polaczenia. Dodac gotujaca wode i zmiksowac do polaczenia. Dodac rodzynki i wszystko wymieszac - wlac do formy. Piec 1 godzine 10 minut. Polewa: 1/2 szklanki posiekanej bialej czekolady 2 lyzki smietany kremowki (35%, slodka) Czekolade wymieszac ze smietanka i rozgrzac w mikrofalowce przez 15-30 secund, tak aby po wyjeciu mozna je bylo wymieszac na jednolita mase. Mozna to tez rozpuscic nad para, albo w misce z ciepla woda - wstawic na 5 minut i potem wymieszac. Ta masa polewamy natychmiast ciasto. Cytuj
NaniWahine Opublikowano 12 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Musialam dodac jedna poprawke do przepisu - kazda paczuszka z przyprawami korzennymi jest innego rozmiaru (ja mialam w domu dwie rozne i jedna byla dwa razy wieksza od drugiej), wiec 2 pelne lyzeczki przyprawy wystarczy. Poprawka zostala wstawiona do oryginalnego przepisu :P Cytuj
niuniaczek Opublikowano 24 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2008 Nani, zaciekawił mnie ten piernik, ponieważ bardzo lubimy takie ciacha. Mam delikatne obawy co do tej gotującej wody, bo nigdy tak nie robiłam i nie wpadłabym na taki pomysł. Ale skoro widać na zdjeciu, ze Ci wyszedł to zrobie wg Twojego przepisu. pozdrawiam Cie serdecznie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi