Bahus Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Schab pod rumianą kratką 1 kg schabu karkowego, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1/2 kg mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 jajko 20 dag żółtego sera, np. gouda 2 łyżki orzeszków piniowych lub posiekanych włoskich 2 łyżki tartej bułki 1 szklanka bulionu z kostki 3 łyżki oleju sól, pieprz Schab lekko rozciąć wdłuż, rozbić. Natrzeć solą i pieprzem. Zalać winem, odstawić na 30 minut. Masło stopić w rondlu, włożyć szpinak, dusić 10 minut. Połowę sera zetrzeć na tarce. Jajko, bułkę tartą, ser i orzeszki dodać do szpinaku, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso osączyć, wino zachować. Schab posmarować farszem, złożyć, obwiązać nicią. Olej rozgrzać na dużej patelni, włożyć mięso, zrumienić. Przełożyć do brytfanny, zalać bulionem i sosem ze smażenia, piec 1 godzinę 20 minut w temp. 180°C. Co ok. 20 minut mięso polewać winem. Resztę sera pokroić w paski. Na 10 min przed końcem pieczenia na mięsie ułożyć kratkę z sera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.