Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2011 No tak, im więcej przepisów tym trudniej się na coś zdecydować :wink: Dla tych, którzy nie mają jeszcze pomysłu na coś słodkiego na Święta, to polecam: :arrow: Piernik z kremem z kaszy manny :arrow: Orzechowe muffinki z lukrem Cytuj
Basia K Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2011 Upiekłam już sernik dekoracyjny i ciasto orzechowe z karmelem (oba przepisy są również na Forum) Cytuj
TrendCenter_pl Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Godny polecenia jest sernik "babciny". Składniki: 1 kg twarogu (nie w wiaderku "potrójnie mielony", tylko zwykły półtłusty i nie kwaśny), 12 jajek, szklanka cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 300g masła (w opakowaniach 300g do nabycia osełkowe), 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, rodzynki, skórka pomarańczowa w cukrze, 100 ml rumu, aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Wykonanie: dzień wcześniej namoczyć rodzynki w rumie. Twaróg zemleć w maszynce (wystarczy raz). Oddzielić białka od żółtek z 10 jajek. W makutrze utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, ostrożnie, aby masło się nie zwarzyło, następnie dodawać stopniowo twaróg, potem wsypać budyń, wbić dwa całe jajka, włożyć odsączone z rumu rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową, wlać aromat. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy serowej, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Blachę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, wlać masę. Piec w temperaturze 180 stopni około 60 minut (zrobić próbę wykałaczką). Można ozdobić polewą czekoladową, lukrem albo owocami i galaretką, według gustu. Cytuj
Gość Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Dla mnie makowiec jest oczkiem w głowie. Najcześćiej go przygotowywuję wraz z córkeczką.. Cytuj
Libercio Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2012 Moja mama na święta w tym roku planuje upiec tradycyjnego sernika, bananowca i krówkę - ja zamierzam upiec babeczki z masą budyniową, bo pierników już u nas nie ma... Cytuj
Funfel Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja już nie mogę doczekać się 24. Raz w roku mam upieczonego miodownika. Cały rok na niego czekam :) Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Mam w planach sero-mak, keks z bakaliami i pierniczki ;) Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja upiekę sernik z pierniczkami,piernik przekładany masą i powidłami,sernik czarno biały i chyba zrobię wafelki z masą owocową :) Cytuj
AnnaK Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 Pierniczki mam zrobione i sama sobie daję po łapach żeby ich nie podbierać. Poz tym upiekę mały sernik i orzechowiec, a Mama zrobi makowiec zawijany i ciasto drożdżowe (najlepsze na świecie). Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2012 - "Babka z nutellą" lub "ciasto śmieciuch" a'la piernik-dodam przyprawę, bakalie :) - "Sernik amerykański New York Cheesecake" - "Torcik jabłkowy z bitą śmietaną i cynamonem" - z małą zmianą ( bez cynamonu, do śmietany dodam galaretkę pomarańczową a wierzch posypię białą czekoladą ) - "3 bit" - przepis Basi z extra.smaczny.pl Narazie tyle w planach... Co będzie - się okaże :) Z ciastek: -Ciasteczka "Waniliowe rogaliki" - "Norymberskie pierniki Elizy na opłatkach" Cytuj
Ewago Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam, mam pytanie , czy ktoś ma przepis sprawdzony na przekładańca piernikowo-kokosowego i ile dni wcześniej należy go zrobić aby był dobry na święta 🙂 Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 A u nas w tym roku tradycyjnych ciast nie będzie. Ja upiekłam pierniczki. Upiekę jeszcze "moje' bardzo kruche ciasteczka. Szwagierka przywiezie inne drobne ciasteczka i pierniki na opłatkach. A na jeden z podwieczorków planujemy jabłka pieczone z marcepanem i bakaliami. Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Witaj Ewo, może takie ciasto KLIK Cię zadowoli. Jest to przekładaniec z ciasta piernikowego z masą serową, a na górze polewa i wiórki kokosowe w dwóch kolorach, udanego wypieku życzę 🙂 Basiu, taka odmiana też dobra 🙂 będziecie mieć dużo różnych smakowitości do schrupania (a ciasteczka i pierniczki są łatwiejsze do przechowywania, i nie zajmują dużo miejsca w lodówce...) ;-) Ja też już trochę mam w zapasie pierniczków, schowane są i szczelnie zamknięte w plastikowych pojemnikach, ale ciiii.... ;-) A dla Tych, którzy jeszcze pierniczków nie piekli polecam taki przepis: pierniczki last minute KLIK Cytuj
Dorunia Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ja będę piekła ten przekładaniec Dorotko :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.