Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja piekę makówkę z makiem z puszki gotową , jest super.I drugie ciasto pijana śliwka i posypię ją orzechami dla córki ,która uwielbia orzechy . Pozdrawiam świątecznie udanych wypieków!!! :}

Opublikowano

To może o wypiekach na sylwestra ja zacznę, bo chciałam się pochwalić, że moje wigilijne wypieki bardzo wszystkim smakowały i na jutrzejszy wieczór też ja ciacha robię. Poza tym, że serniczek mi pękł podczas pieczenia (nie wiem może za wysoka temperatura była?175stopni), a do makowca brakło mi masy i za dużo lukru zrobiłam było super. Pęknięcie na serniku przykryłam tak jak w przepisie na opakowaniu orzechami włoskimi i polałam polewą toffi i nic nie było widać. Z makowcem też sobie poradziłam. Zrobiłam spód z kruchego ciasta i na to masa makowa, a na wierzchu porobiłam paseczki też z kruchego ciasta i na to lukier. Tylko za dużą blachę wzięłam, a za mało maku. Dziś będę piekła też takiego makowca na sylwestra to się poprawię. Poza tym będzie jeszcze kopiec kreta i mam chrapkę na pleśniaka. Może ktoś uprzejmy zna dobry przepis? Na 10 osób chyba wystarczą 3 ciasta? Powoli moje doświadczenia kulinarne nabierają kształtu :) .

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam! Ja niestety nie znam się za bardzo na pieczeniu ciast... W tej dziedzinie królową jest moja mama i konkurowac z nią nie zamierzam :) Ale myślę, że spróbuję w tym roku upiec pierniki, nigdy tego co prawda nie robiłem, ale myślę, że mnie to nie przerośnie :(

Opublikowano

Mniam mniam, ciasta to same pysznosci. Mozliwe, ze bede robil z moja dziewczyna serniczek standardowy, makowiec, moze murzynka, bo dawno nie jedlismy :( I cos sie jeszcze wymysli. MOze ktos da mi jakis pomysl na pyszne ciasto?? Z checia rozpatrze wszystkie za i przeciw :)

Opublikowano

Witam, polecam na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia sernik snikers autorstwa Violi32 :(

Jest naprawdę pyszny, po prostu rozpływa się w ustach

Pomyślałam sobie wczoraj, że w tym roku zamiast tradycyjnych ciast zrobię słodkie przekąski świąteczne - bezowe bałwanki,skrzaciki (znalazłam fajne przepisy na stronie tesco), ale jak zobaczyłam ten serniczek to zmieniłam zdanie:) zrobię i przekąski - fajnie udekorują stół i ten sernik. Już nie mogę się doczekać świąt:)

Opublikowano

Tak, można spokojnie użyć tutaj gotowej "krówki" i dziękuję za zainteresowanie tym sernikiem, w takim razie życzę udanego wypieku :) Doruniu mnie też "zasmakował już" Twój tort makowy, można prosić o przepis? :( Pozdrawiam wszystkich piekących i tych jedzących też :)