Magdalena Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ja piekę makówkę z makiem z puszki gotową , jest super.I drugie ciasto pijana śliwka i posypię ją orzechami dla córki ,która uwielbia orzechy . Pozdrawiam świątecznie udanych wypieków!!! :} Cytuj
apsik Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 A JA JUŻ JESTEM PO pieczeniu....mam psią budę,sernik z kakaowym spodem,pierniczki,cytrynkę,dziwaka i nowy w którym jest....mak,ser,jabłka-przepis podam po świętach. Cytuj
zebcia Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2008 To może o wypiekach na sylwestra ja zacznę, bo chciałam się pochwalić, że moje wigilijne wypieki bardzo wszystkim smakowały i na jutrzejszy wieczór też ja ciacha robię. Poza tym, że serniczek mi pękł podczas pieczenia (nie wiem może za wysoka temperatura była?175stopni), a do makowca brakło mi masy i za dużo lukru zrobiłam było super. Pęknięcie na serniku przykryłam tak jak w przepisie na opakowaniu orzechami włoskimi i polałam polewą toffi i nic nie było widać. Z makowcem też sobie poradziłam. Zrobiłam spód z kruchego ciasta i na to masa makowa, a na wierzchu porobiłam paseczki też z kruchego ciasta i na to lukier. Tylko za dużą blachę wzięłam, a za mało maku. Dziś będę piekła też takiego makowca na sylwestra to się poprawię. Poza tym będzie jeszcze kopiec kreta i mam chrapkę na pleśniaka. Może ktoś uprzejmy zna dobry przepis? Na 10 osób chyba wystarczą 3 ciasta? Powoli moje doświadczenia kulinarne nabierają kształtu :) . Cytuj
Basia K Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2010 W tym roku znów mam wygodnickie Święta,bo jedziemy do teściowej. Ja,jak zwykle przygotuję ciasta. Na pewno tradycyjnie upiekę oraz A z "drobiazgów" i Cytuj
Dany Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam! Ja niestety nie znam się za bardzo na pieczeniu ciast... W tej dziedzinie królową jest moja mama i konkurowac z nią nie zamierzam :) Ale myślę, że spróbuję w tym roku upiec pierniki, nigdy tego co prawda nie robiłem, ale myślę, że mnie to nie przerośnie :( Cytuj
Gość Kamo Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Mniam mniam, ciasta to same pysznosci. Mozliwe, ze bede robil z moja dziewczyna serniczek standardowy, makowiec, moze murzynka, bo dawno nie jedlismy :( I cos sie jeszcze wymysli. MOze ktos da mi jakis pomysl na pyszne ciasto?? Z checia rozpatrze wszystkie za i przeciw :) Cytuj
angela30 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ja bede piekła Sernik z rosa bo najlepiej mi wychodzi i myslalam o kostce alpejskiej ale nigdy nie robilam i nie wiem czy mi wyjdzie. Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Witam, polecam na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia sernik snikers autorstwa Violi32 :( Jest naprawdę pyszny, po prostu rozpływa się w ustach, a wygląda tak: Gorąco polecam :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 8 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ja w tym roku na pewno upiekę piernik z kremem i powidłami,sernik i tort makowy z masą jogurtową:( Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam, polecam na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia sernik snikers autorstwa Violi32 :( Jest naprawdę pyszny, po prostu rozpływa się w ustach Pomyślałam sobie wczoraj, że w tym roku zamiast tradycyjnych ciast zrobię słodkie przekąski świąteczne - bezowe bałwanki,skrzaciki (znalazłam fajne przepisy na stronie tesco), ale jak zobaczyłam ten serniczek to zmieniłam zdanie:) zrobię i przekąski - fajnie udekorują stół i ten sernik. Już nie mogę się doczekać świąt:) Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Ja w tym roku na pewno upiekę piernik z kremem i powidłami,sernik i tort makowy z masą jogurtową:( napisz proszę więcej o tym torcie makowym z masą jogurtową Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam, polecam na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia sernik snikers autorstwa Violi32 :( Mam pytanko: czy zamiast gotować normalne mleko skondensowane mogę wykorzystać mleko skondensowane "krówka" (chyba tak się nazywa)? Bo gotowanie mleka ma skondensowanego ma chyba na celu doprowadzenie do efektu "krówki", tak? Cytuj
Dorota Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tak, można spokojnie użyć tutaj gotowej "krówki" i dziękuję za zainteresowanie tym sernikiem, w takim razie życzę udanego wypieku :) Doruniu mnie też "zasmakował już" Twój tort makowy, można prosić o przepis? :( Pozdrawiam wszystkich piekących i tych jedzących też :) Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Tak, można spokojnie użyć tutaj gotowej "krówki" i dziękuję za zainteresowanie tym sernikiem, w takim razie życzę udanego wypieku :( dziękuję! nie wytrzymam z tym sernikiem do świąt - zrobię go w weekend:) również udanych wypieków życzę:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.