Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM :grin: Ja jak co roku upiekę ciasteczka dwa rodzaje :"mazurki" i "ciasteczka z żółtek gotowanych" a z ciast to : Jabłecznik z budyniem , Chałwowiec Zawsze piekę więcej ale zmieniłam akurat pracę (sprzedaję w cukierni) i szef da mi na święta ciasta ,więc nie muszę już tyle piec :P

Opublikowano

Walentynko,skoro pracujesz w cukierni,to może masz przepisy na jakieś ciekawe ciacha,i zechcesz się z nami podzielić,będziemy Ci tu bardzo wdzięczni :P

Opublikowano

BeaGa napisała:

BeaGa wystarczy poszukać w necie, sporo tych przepisów na "Panią Walewską".

Wyszukałam specjalnie ze zdjęciem:

Świat wokól kuchni- Pani Walewska

A tu kilka linków bez zdjęć, możesz porównać sobie przepisy:

Smaczny.pl - Pani Walewska

Pychotka.pl - Pani Walewska

Czarna Oliwka - Pani Walewska

A "Ciasto szefa" możesz znaleźć np. tu:

Smaczny.pl/forum

Ciasta.net

Klamerko bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedź. Buziaczki
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja sobie tez obiecalam,ze w tym roku tylko 4 ciasta.Czy dotrzymam slowa? Makowiec zawijany-tradycyjny Sernik Snickers-moj przepis Piernik Sernik Angi albo sernik z masa makowa

Opublikowano

Jak zawsze,tradycyjnie...sernik na kruchym,kakaowym spodzie, jabłecznik,seromakowiec, i myślę,że w tym roku, dorzucę jeszcze jakieś inne ciasto :) ...tylko zastanawiam się jeszcze jakie? :evil: myślę,że coś się "smacznego" znajdzie :cry: ...a swięta,już tuż,tuż..... :P

Opublikowano

No i proszę, roczek minął raz dwa. Jeśli chodzi o ciasta to właściwie mogłabym przepisać swój post sprzed roku. Z tym, że na pewno nie upiekę "Pani Walewskiej", ta którą piekłam w zeszłym roku to kompletny niewypał. Na pewno będą pierniczki, sernik dekoracyjny, który piekę od lat. Ciekawe czy to ten sam co twój ala291. Będzie też keks i makowiec. Makowiec nie zwijamy, bo do tego już cierpliwości mi brak. Zawsze mi pęka albo masa nie trzyma się ciasta. Będą ambasadorki zwane również kokosankami i będzie jakiś jabłecznik chyba.

Opublikowano

No i proszę, roczek minął raz dwa. Jeśli chodzi o ciasta to właściwie mogłabym przepisać swój post sprzed roku. Z tym, że na pewno nie upiekę "Pani Walewskiej", ta którą piekłam w zeszłym roku to kompletny niewypał.

Na pewno będą pierniczki, sernik dekoracyjny, który piekę od lat. Ciekawe czy to ten sam co twój ala291.

Będzie też keks i makowiec. Makowiec nie zwijamy, bo do tego już cierpliwości mi brak. Zawsze mi pęka albo masa nie trzyma się ciasta.

Będą ambasadorki zwane również kokosankami i będzie jakiś jabłecznik chyba.

Być może ten sam?...Miuriel,spód i wierzch sernika jest kakaowy,a ciasto jest kruche,nie ścieram na tarce,tylko po schłodzeniu i wyjęciu z lodówki,skubie po prostu,kawałki ciasta są większe i jest ciekawsze :D czy Twój jest własnie taki sam?

pozdrawiam :roll:

Opublikowano

Zawsze piekę dużo ciast na święta, bo cała moja rodzina uwielbia słodkości :D Praktycznie od paru lat jest to stały zestaw, ewentualnie urozmaicony jakimś nowym wynalazkiem :roll:

W tym roku zamierzam upiec:

• Kantyczkę
  • Pocałunek murzyna
  • Tort prezydenta
  • Przekładaniec miodowo-serowy
  • Babkę cytrynową
  • Babkę bakaliową
  • Strucle makowe
  • Pawełka
Opublikowano

Wrzuciłam ten sernik na forum SERNIK DEKORACYJNY

Muriel...bardzo podobny Twój sernik do mojego,naprawdę...rózni się tylko proporcjami,a tak,wygląda na to,że obie pieczemy "ten sam" sernik :roll: ...przepis dostałam od teściowej,już ponad 25 lat temu :D .

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Dobrze, ze zaczęłyście ten temat moze nabiorę natchnienia. Na pewno upieke miodownik, sernik gotowany, pierniczki, cynamonowca i moze baunty. Zobaczymy - pewnie jeszcze mi sie pozmienia.