walentyna Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 WITAM :grin: Ja jak co roku upiekę ciasteczka dwa rodzaje :"mazurki" i "ciasteczka z żółtek gotowanych" a z ciast to : Jabłecznik z budyniem , Chałwowiec Zawsze piekę więcej ale zmieniłam akurat pracę (sprzedaję w cukierni) i szef da mi na święta ciasta ,więc nie muszę już tyle piec :P Cytuj
batirek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Walentynko,skoro pracujesz w cukierni,to może masz przepisy na jakieś ciekawe ciacha,i zechcesz się z nami podzielić,będziemy Ci tu bardzo wdzięczni :P Cytuj
BeaGa Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 BeaGa napisała: BeaGa wystarczy poszukać w necie, sporo tych przepisów na "Panią Walewską". Wyszukałam specjalnie ze zdjęciem: Świat wokól kuchni- Pani Walewska A tu kilka linków bez zdjęć, możesz porównać sobie przepisy: Smaczny.pl - Pani Walewska Pychotka.pl - Pani Walewska Czarna Oliwka - Pani Walewska A "Ciasto szefa" możesz znaleźć np. tu: Smaczny.pl/forum Ciasta.net Klamerko bardzo serdecznie dziękuję za podpowiedź. Buziaczki Cytuj
Dalovay Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 tort z kremem czekoladowym pavlova sernik z biala czekolada makowiec krakersik z kremem lub kore orzechowa pierniczki i truuuuufle No Cytuj
viola32 Opublikowano 19 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2008 No Swieta BN tuz tuz...Ktos ma juz jakies koncepcje? Cytuj
figiel Opublikowano 25 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2008 Ja narazie się zastanawiam ...obiecuję sobię ,że dużo nie będę piekła ...ale jak to bywa , napewno znowu przesadzę ,tym bardziej ,że święta będą dłuższe niż zazwyczaj :) Cytuj
viola32 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2008 Ja sobie tez obiecalam,ze w tym roku tylko 4 ciasta.Czy dotrzymam slowa? Makowiec zawijany-tradycyjny Sernik Snickers-moj przepis Piernik Sernik Angi albo sernik z masa makowa Cytuj
ala291 Opublikowano 27 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2008 Jak zawsze,tradycyjnie...sernik na kruchym,kakaowym spodzie, jabłecznik,seromakowiec, i myślę,że w tym roku, dorzucę jeszcze jakieś inne ciasto :) ...tylko zastanawiam się jeszcze jakie? :evil: myślę,że coś się "smacznego" znajdzie :cry: ...a swięta,już tuż,tuż..... :P Cytuj
Miuriel Opublikowano 28 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2008 No i proszę, roczek minął raz dwa. Jeśli chodzi o ciasta to właściwie mogłabym przepisać swój post sprzed roku. Z tym, że na pewno nie upiekę "Pani Walewskiej", ta którą piekłam w zeszłym roku to kompletny niewypał. Na pewno będą pierniczki, sernik dekoracyjny, który piekę od lat. Ciekawe czy to ten sam co twój ala291. Będzie też keks i makowiec. Makowiec nie zwijamy, bo do tego już cierpliwości mi brak. Zawsze mi pęka albo masa nie trzyma się ciasta. Będą ambasadorki zwane również kokosankami i będzie jakiś jabłecznik chyba. Cytuj
ala291 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2008 No i proszę, roczek minął raz dwa. Jeśli chodzi o ciasta to właściwie mogłabym przepisać swój post sprzed roku. Z tym, że na pewno nie upiekę "Pani Walewskiej", ta którą piekłam w zeszłym roku to kompletny niewypał. Na pewno będą pierniczki, sernik dekoracyjny, który piekę od lat. Ciekawe czy to ten sam co twój ala291. Będzie też keks i makowiec. Makowiec nie zwijamy, bo do tego już cierpliwości mi brak. Zawsze mi pęka albo masa nie trzyma się ciasta. Będą ambasadorki zwane również kokosankami i będzie jakiś jabłecznik chyba. Być może ten sam?...Miuriel,spód i wierzch sernika jest kakaowy,a ciasto jest kruche,nie ścieram na tarce,tylko po schłodzeniu i wyjęciu z lodówki,skubie po prostu,kawałki ciasta są większe i jest ciekawsze :D czy Twój jest własnie taki sam? pozdrawiam :roll: Cytuj
Miuriel Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Wrzuciłam ten sernik na forum SERNIK DEKORACYJNY Cytuj
k@sia Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zawsze piekę dużo ciast na święta, bo cała moja rodzina uwielbia słodkości :D Praktycznie od paru lat jest to stały zestaw, ewentualnie urozmaicony jakimś nowym wynalazkiem :roll: W tym roku zamierzam upiec: Kantyczkę Pocałunek murzyna Tort prezydenta Przekładaniec miodowo-serowy Babkę cytrynową Babkę bakaliową Strucle makowe Pawełka Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2008 Wrzuciłam ten sernik na forum SERNIK DEKORACYJNY Muriel...bardzo podobny Twój sernik do mojego,naprawdę...rózni się tylko proporcjami,a tak,wygląda na to,że obie pieczemy "ten sam" sernik :roll: ...przepis dostałam od teściowej,już ponad 25 lat temu :D . Pozdrawiam:) Cytuj
niuniaczek Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Dobrze, ze zaczęłyście ten temat moze nabiorę natchnienia. Na pewno upieke miodownik, sernik gotowany, pierniczki, cynamonowca i moze baunty. Zobaczymy - pewnie jeszcze mi sie pozmienia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi