Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja też na razie się zastanawiam,ale na pewno będzie jakiś sernik,może wenus,chyba zrobię 3 choć potem zawsze mnie kusi by zrobić 4,na sylwestra mam zamiar zrobić pijaną śliwkę ciasto wawelskie albo pychotka różnie się ono nazywa :-)

Opublikowano

25 dag mąki 25 dag margaryny 25 dag cukru pudru 5 jaj łyżka proszku do pieczenia łyżka spirytusu 50 dag bakalii - orzechy, migdały, rodzynki. suszone śliwki bez pestek, smażona skórka z pomarańczy Utrzeć margarynę, dodać żółtka, następnie cukier puder i alkohol. Na koniec połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Posiekane bakalie wymieszane z łyżką mąki wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170* C.

Opublikowano

ananosowo-kokosowe wg przepisu Jolci, pierniczki ze smalcem Dorotki, grzebyczki (kruche z marmoladką) makowiec śnieżny (z ciast siostry Anastazji) sernik, japoniec i może inwalidę (również od Anastazji)

Opublikowano

Na wigilię szykuję 12 potraw, z tym że w bardzo małej ilości..Z ciast pewnie zrobię pierniczki, jakieś drobne kolorowe ciasteczka, coś z serem , coś z makiem , z galaretka , z mlekiem z puszki, z owocami, ze smietaną...w sumie 8 ciast..Zazwyczaj wszystko wychodzi w trakcie pieczenia , wiec do końca plany kulinarne ulegają zmianom.. a na święta ? Jeszcze parę lat wstecz szykowałam dużo dan..bigosy krokiety udka..wszsytko potem wyrzucałam..chociaz mam duzo gosci.Na pierwsze danie będzie rosół ,ziemniaki pieczone z rozmarynem,pierś kurczaka nadziewana camembertem,smażona w płatkach kukurydzianych polana sosem żurawinowym i sałatka grecka.Potem podam jeszcze na gorąco skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie i jakis sosik [może czosnkowy albo słodko kwaśny z papryką i ananasem] do chlebka z ziarnami własnej roboty.Z przystawek zrobie na pewno rybe z curry, rybę w occie, sałatkę z tunczyka warstwową [przepis stąd] jest pyszna taz masłem mrożonym i roladki z indyka nadziewane śliwką w galarecie..i wędlina, do niej sos tatarski i buraczki z chrzanem...no..tak wygląda mój stół świąteczny, na którym jest bardzo kolorowo..Ale i tak wazniejszy jest nastrój :-)

Opublikowano

Małgosiu,ciasto "inwalida" pomimo swej ciekawej nazwy,występuje zapewne wielokrotnie pod innymi nazwami.... przepis oczywiście podaję: 50 dag mąki 2 jaja margaryna 4 łyżki płynnego miodu łyżeczka sody 1 szkl. cukru pudru 3łyżki śmietany (jeśli ciasto jest zbyt twarde) zagnieść i upiec 3 placki w 200*C około 20 min. krem: 1 szkl. mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy ugotować budyńi do gorącego wmiksować 15 dag masła gdy zacznie tężeć przełożyć dwa placki jabłka: 1 kg jabłek (podlać wodą i rozprażyć) 1 galaretka( rozpuścic w gorących jabłkach) lekko przestudzić, położyć na placku nr 2 i przykryć trzecim plackiem na wierzch polewa :)

Opublikowano

Ja upiekę -na pewno jakiś sernik bez spodu,może z rosą -ciasto miodowe z kremem z kaszy manny (dziś będę je robic,bo musi 2-3 dni poleżec) -nad trzecim ciastem jeszcze się zastanawiam-orzechowiec,czy pijak a może w ogóle coś innego... -mam już upieczone pierniczki,a dziś jeszcze zabieram się za różne kruche ciasteczka

Opublikowano

A my planujemy sernik,makowiec,szarlotkę,karpatkę-to na 100% a reszta to się okaże.

Opublikowano

ja na pewno będę piekła sernik, makowce, miodownik (lub w zależności od części Polski w której się mieszka - mazowsze:)) lodowiec i jakiś serniczek na zimno pewnie upichcę:)

Opublikowano

Ja planuję upiec sernik toffi, makowiec lub seromakowiec (muszę poszukać ciekawego przepisu), zrobię torcik bezowy, pierniczki już są, a jak będzie mało to mam babkę makową i kopiec kreta w zapasach. To pierwsze święta, kiedy powierzono mi słodkości. Tak się umówiłam z teściową. Jestem trochę przejęta, bo będzie rodzina mojego męża i chcę żeby wszystko było pyszne i ładnie wyglądało. Tylko szczerze mówiąc może być problem z tym makowcem, bo będzie to mój pierwszy makowiec w życiu. Możecie doradzić czy lepiej gotować mak samemu czy skorzystać z gotowej masy makowej? Chciałabym żeby to byl makowiec ale nie taki zawijany tylko na spodzie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.