anulka2a Opublikowano 18 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 witam poszukuje przepisu na orzeszki z foremki z przekładane masa Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Anulka proszę przepis, czy o taki Tobie chodziło?, myślę że tak. Orzechy Ciasto 20 dag mąki 14 dag masła 10 dag zmielonych orzechów włoskich 10 dag cukru pudru Masa 10 dag masła 12 dag zmielonych orzechów włoskich żółtko 12 dag cukru pudru 2 łyżki spirytusu łyżka kakao Mąkę posiekać z masłem, dodać zmielone orzechy, cukier puder i wyrobić ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wycinać małe krążki i wylepiać nimi foremki które mają kształt łupiny orzecha. Piec krótko w nagrzanym piekarniku o temp. 200* C. Składniki masy utrzeć i zlepiać nią po dwa upieczone ciastka. Posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao. Ja je piekłam i to bardzo dawno temu, są bardzo smaczne, nie mam takich foremek i piekłam je w kształcie okrągłych ciasteczek, ale to nie ten efekt. Chciałam dodać przepis i fotkę, ale w dalszym ciągu nie ma tych foremek w sprzedaży. Anulka teraz ja proszę o poradę, gdzie można kupić takie foremki?, na Allegro też ich nie było, zobaczę może teraz są. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
batirek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Anulko,w jakiej foremce chcesz piec orzeszki?ja wczoraj właśnie piekłam w takiej foremce na gazie,mam dobry przepis,napisz o jakie orzeszki chodzi,czy masz takie wyklejane jak przepis podała Ina,czy na gazie,to podam przepis bo są świetne...takie chrupiące [LINK NIEAKTUALNY] (ja mam taką foremkę ale same orzeszki) Cytuj
anulka2a Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 tak chce piec wlasnie w takiej foremce tylko brak mi przepisu tak na gazie i bardzo prosze o ten przepis z gory dziekuje pozdrawiam Cytuj
anulka2a Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Droga ino foremke kupilam u nas na ryneczku ale widzialam sa na alegro Cytuj
batirek Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Anulko oto przepis z którego ja korzystam już od dawna,dopóki nie miała tego przepisu,foremka leżała niewykorzystana Ciasto: 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 4 szklanki mąki szczypta soli Z tych składników zagnieść ciasto,robi kulki,wrzucać do foremki i piec na złoty kolor z obu stron,co do wielkości kulki ciasta i czasu pieczenia to zależy zarówno od wielkości foremki i ognia na jakim się piecze,wrzucę też masę,bo jak dla mnie z nią orzeszki są pyszne Masa: 1i1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka (zwykłego) 1 margaryna 3 łyżki kakao 5 dag.orzechów włoskich mielonych 2 szklanki mleka w proszku aromat migdałowy(wg gustu) Mleko,margarynę,cukier,kakao gotować 10 min.wystudzić ,do letniego dodać zmielone orzechy włoskie i mleko w proszku,przesiane i ew.aromat Ja po napełnieniu kremem obtaczam je w cukrze pudrze wymieszanym z kakao,są naprawdę dobre polecam :P :grin: :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 Anulka dziękuję, po napisaniu przepisu znalazłam na Allegro foremki do pieczenia w piekarniku i patelnie do pieczenia na gazie. Cytuj
anulka2a Opublikowano 19 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 batirek bardzo dziekuje za przepis zycze wesolych swiat Cytuj
Gość Wojciech09 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2010 Mam taki przepis /do pojedyńczych foremek/: ciasto: pół kostki matgaryny, pół kostki smalcu, 60 dkg mąki, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kwaśnej margaryny, 2 żółtka, pół łyżki sody oczyszczonej, 2 łyżki octu. Wygnieść ciasto, wylepić foremki, piec na złoty kolor w piekarniku. masa: 3 jajka, niecała szklanka cukru, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 30dkg zmielonych orzechów, 2 paczki zwykłych herbatników. Jajka z cukrem ubijamy na perze. Dodajemy do masła i margaryny, ucieramy dalej. Dodajemy orzechy sparzone wcześniej wrzącym mlekiem, na końcu dodajemy zmielone herbatniki. Masą napełniamy połówki orzeszków, składamy razem. Ponieważ przepis jest z lat 80', chciałbym dodać, że kostka tłuszczu wtedy miała 25dkg, dzisiaj to bardzo różnie bywa. O herbatniki też proponowałbym osobom młodszym zapytać się dziadków. Zużycie masy zależy od tego, jak "wygnieciemy" ciasto w foremkach, jeśli "grubo" - masy wyjdzie mniej. Cieńsze wygniatanie - może masy zabraknąć. Warto spróbować i wypracować własne proporcje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.