Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciasto:

8 dużych jajek

5 dag kakao

5 dag mąki

23 dag cukru

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić biłka na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, połączyć z żółtkami Dodać kakao, i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Upiec.

Krem:

2 szklanki mleka

ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej

Ugotować kleik. Ma być gęsty.

1,5 kostki masła

cukier waniliowy

1 szklanka cukru pudru

Utrzeć masło z cukrem na pulchny krem. Można dodać 2 zółtka, alebez tego też może być. Dodawać porcjami wystudzony kleik. Utrzeć na jednolitą masę.

Polewa:

15 dag masła

13 dag cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki mleka

Podgrzewać do rozpuszczenia składników. NIE GOTOWAĆ.

Do nasączenia ciasta:

0,5 szklanki gorącej wody

2 łyżki cukru

trochę czystej wódki.

Wystudzone ciasto nasączyć syropem z dodatkiem czystej wódki. Na wierzch wyłożyć cały krem. To będzie dość gruba warstwa.

Schłodzić, posmarować wystudzoną polewą, znowu schłodzić. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.