IGA Opublikowano 19 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2007 ciasto: 8 dużych jajek 5 dag kakao 5 dag mąki 23 dag cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubić biłka na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, połączyć z żółtkami Dodać kakao, i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Upiec. Krem: 2 szklanki mleka ok. 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej Ugotować kleik. Ma być gęsty. 1,5 kostki masła cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru Utrzeć masło z cukrem na pulchny krem. Można dodać 2 zółtka, alebez tego też może być. Dodawać porcjami wystudzony kleik. Utrzeć na jednolitą masę. Polewa: 15 dag masła 13 dag cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Podgrzewać do rozpuszczenia składników. NIE GOTOWAĆ. Do nasączenia ciasta: 0,5 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru trochę czystej wódki. Wystudzone ciasto nasączyć syropem z dodatkiem czystej wódki. Na wierzch wyłożyć cały krem. To będzie dość gruba warstwa. Schłodzić, posmarować wystudzoną polewą, znowu schłodzić. Smacznego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.