Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kruche ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna Kasia - 3 łyżki smalcu lub oliwy - 3 żółtka - 3 łyżki cukru Z podanych składników zagnieść ciasto; 1/4 włożyć do lodówki. Masa serowa: - 1/2 kg chudego sera - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka + 1 cełe jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 1/2 kostki masła roślinnego lub Kasi Wykonanie: - utrzeć masło z cukrem i jajkami - dodać ser (wcześniej oddusić w lnianym ręczniku, żeby nie był zbyt mokry i przepuścić przez maszynkę) - wsypać budyń - wszystko dokładnie wymieszać - ubić na sztywną pianę 5 białek, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżkę kartoflanki Dodatkowo: wydrążone wiśnie (mogą być mrożone lub z kompotu) Przygotowanie do pieczenia: Kłaść na blaszkę: ciasto, masę serową, wiśnie, pianę, na wierzch potrzeć ciasto z lodówki. Piec w temp. 250 stopni C. przez godzinę. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. To jest przepis mojej cioci :P Niestety nie mam zdjęcia ale ciasto zawsze wychodziło wspaniałe. Polecam. Smacznego!

Opublikowano

Ciasto piekłam w standardowej blaszce :P Mam nadzieję, że wyjdzie wspaniale, jeśli spróbujesz :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.