Kaliope Opublikowano 20 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2007 Kruche ciasto: - 3 szklanki mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 margaryna Kasia - 3 łyżki smalcu lub oliwy - 3 żółtka - 3 łyżki cukru Z podanych składników zagnieść ciasto; 1/4 włożyć do lodówki. Masa serowa: - 1/2 kg chudego sera - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka + 1 cełe jajko - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 1/2 kostki masła roślinnego lub Kasi Wykonanie: - utrzeć masło z cukrem i jajkami - dodać ser (wcześniej oddusić w lnianym ręczniku, żeby nie był zbyt mokry i przepuścić przez maszynkę) - wsypać budyń - wszystko dokładnie wymieszać - ubić na sztywną pianę 5 białek, dodać 1 szklankę cukru i 1 łyżkę kartoflanki Dodatkowo: wydrążone wiśnie (mogą być mrożone lub z kompotu) Przygotowanie do pieczenia: Kłaść na blaszkę: ciasto, masę serową, wiśnie, pianę, na wierzch potrzeć ciasto z lodówki. Piec w temp. 250 stopni C. przez godzinę. Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. To jest przepis mojej cioci :P Niestety nie mam zdjęcia ale ciasto zawsze wychodziło wspaniałe. Polecam. Smacznego! Cytuj
elmo_23 Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 W jakiej blaszce piekłaś to ciasto? Cytuj
Kaliope Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Ciasto piekłam w standardowej blaszce :P Mam nadzieję, że wyjdzie wspaniale, jeśli spróbujesz :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.