teresap Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 Nie wiem jak to się stało ale nie mam nazwy placuszka ani masy Może ktoś pomoże co to jest i uzupełni moje braki Bo chce upiec na Święta POMOCY SKŁADNIKI CIASTA -30 dag maku -25 dag cukru pudru -15 dag margaryny Kasi -10 dag miodu-prawdziwego -8 jajek -łyżeczka sody -łyżka kakao -3 łyżki mąki ziemniaczanej -bakalie Mak sparzyć i zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mak,mąkę,sodę kakao,bakalie i pianę ubitą z białek. Ciasto wylać na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. BISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki krupczatki Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka i mąkę.Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 minut w 170C. Po ostygnięciu biszkopt pokroić w paski szerokości 2 cm. Dodatkowo zrobić krem budyniowy.Myślę że każdy ma swój ulubiony.Ja robię krem taki jak do ciasta Krakersik,tylko nie daję kokosu.Uważam że jest najlepszy. Dodatkowo przygotować 2 galaretki o różnych smakach [ja dałam wiśniową i agrestową ] Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody.Dobrze schłodzić,aż będzie tężała. UŁOŻENIE -placek makowy-1/2 kremu-paski biszkoptu-między paski galaretka-1/2 kremu- placek makowy-polewa czekoladowa. Może się wydawać ,że jest dużo pracy przy tym cieście ale warto go zrobić.Jest super. Cytuj
Dalovay Opublikowano 21 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 https://www.smaczny.pl/forum/CygaNska-Droga-t4634.html Hmm... a wateczek to w gieldzie przepisow winien byc zalozony :P Cytuj
teresap Opublikowano 21 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2007 DAVAY - bardzo , bardzo , bardzo Ci dziękuje POZDRAWIAM Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2007 Temat już jest na swoim miejscu, pozdrawiam :P Cytuj
Alinka Opublikowano 7 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Ja mam taki przepis pod nazwą "cygan" ewentualnie "cyganska droga" Cytuj
teresap Opublikowano 8 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2008 'Alinko " dziękuje, już go piekłam - taki sobie Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi