Kaliope Opublikowano 23 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2007 Składniki: - 3 szklanki mąki tortowej - 3 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - opakowanie przyprawy do piernika - 1 margaryna Kasia lub masło roślinne - 3 łyżki oleju z pestek winogron (może być też inny) - ¾ szklanki cukru - ¾ szklanki płynnego miodu - 4 jajka - mały słoik dżemu malinowego (lub innego) - ½ szklanki mielonych orzechów włoskich - szklanka mleka Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę - dodać 2 całe jajka i 2 żółtka (2 białka odłożyć na pianę) i dokładnie utrzeć całość - wymieszać w misce mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika; dodawać partiami do utartej margaryny - wraz z sypkimi składnikami dodawać po łyżce dżemu i powoli wlewać mleko - wszystko dokładnie wymieszać - dodać 3 łyżki oleju a następnie wkładać po łyżce miodu dokładnie ucierając - wsypać zmielone orzechy i wymieszać - na koniec ubić na sztywno pianę z 2 białek i połączyć z ciastem (dzięki temu ciasto jest pulchne i pięknie rośnie) - wylać ciasto na prostokątną formę wysmarowaną masłem - piec w temp. 180 stopni C. przez godzinę Ostudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części i przełożyć ciepłymi powidłami śliwkowymi (ja podgrzewam powidła dodając do nich pokrojoną w drobną kosteczkę skórkę pomarańczową). Polać ciasto polewą czekoladową i posypać zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO :P Przepis na polewę czekoladową: - pół kostki margaryny - 2 łyżki kakao - ¾ szklanki cukru - ¼ szklanki wody lub mleka Wykonanie: - wszystkie składniki rozpuścić w garnku i gotować około 5 minut aż zacznie powoli gęstnieć - następnie zestawić z ognia, włożyć garnek do naczynia z zimną wodą i energicznie mieszać aby polewa trochę wystygła Cytuj
Kaliope Opublikowano 17 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2008 Szkoda że nikt do tej pory nie upiekł mojego piernika. Może jednak uda mi się kogoś zachęcić tuż przed świętami.. pięknie wyrasta i można go przełożyć 2-3 razy powidłami lub kremem jak kto woli. Polecam! :-) Cytuj
figiel Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam ! Kingo piękny ten piernik ,dobrze ,że o nim przypomniałaś .Już wydrukowany .Tylko napisz proszę w jakiej blasze ,duża ,czy mała keksówka ? i czy mozna już go upiec teraz , może być przechowywany ? Pozdrawiam !! Cytuj
ewa11 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Witam ja też ,bym chciala wiedzieć ,czy można go upiec i przechować? Pozdrawiam Ewa :-) Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2008 Szaowne Koleżanki :-) Dziękuję za zainteresowanie piernikiem. Hmm.. nigdy nie piekłam piernika tak wcześnie, zawsze dzień przed Wigilią i myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Wtedy jest pulchniutki i świeży przez święta. Polecam przełożyć go ciepłymi powidłami ze skórką pomarańczową i polać czekoladą, to również sprawia, że dłużej jest wilgotny. Myślę, że teraz jest trochę za wcześnie. Co do wymiarów blaszki, to mam taką prawie standardową, tzn. troszkę mniejszą niż taka zwyczajna duża blacha. W keksówce nie piekłam, ale jeśli się zdecydujecie to pewnie na tę ilość ciasta trzeba będzie upiec w dwóch. Mam nadzieję, że piernik będzie Wam smakował. Bardzo gorąco polecam bo jest po prostu pyszny! Pozdrawiam serdecznie :) Cytuj
admaja Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam bardzo serdecznie.Właśnie szukałam jakiś przepis na ciasto na święta a tu mi wpadł przypadkiem ten pysznie wyglądający piernik.U mnie w domu wszyscy uwielbiają pierniki ale jakoś nie miałam dawno natchnienia na upieczenie go.Właściwie to zapomniałam jakoś o nich.A tu na święta super się nadaje.Takiego jeszcze nie piekłam.Dzięki za natchnienie.Jak zrobię to napiszę jak mi wyszedł,ale to dopiero na święta czyli najwcześniej we wtorek upiekę.Pozdrawiam i życzę smacznych i zdrowych świąt dla wszystkich. Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Bardzo się cieszę, że mój przepis się Tobie przyda. Życzę powodzenia w pieczeniu i koniecznie napisz później jak smakowało! Pozdrawiam i Wesołych Świąt!!! :) Cytuj
figiel Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Piernik bardzo smaczny!! W rzeczywistości jest ciemniejszy niż na fotce .Dziekuję za przepis !!! Pozdrawiam!! Cytuj
Kaliope Opublikowano 26 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Śliczny piernik :) i z pewnością bardzo dobry. Cieszę się, że przepis się przydał. Pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.