grumko Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Przepis pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej wydawanej w formie zeszytów przez Gazetę Wyborczą, a dokładnie z odcinka "Spotkanie nr 18: Bardzo zimne". SKŁADNIKI: 3 duże białka, 1 szklanka śmietany kremówki, pół szklanki + 2 łyżki cukru, 2 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, kilka kropli olejku waniliowego, pół szklanki pokruszonych ciasteczek migdałowych lub orzechowych. SPOSÓB WYKONANIA: Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki. Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4 minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na 4-5 minut aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodać do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek. Smacznego!! Cytuj
pkmk3 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Fajny przepis. Ciekawe jak smakuje. Muszę zrobić to w najbliższym czasie:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.