Janka Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Składniki: * 1 kg surowych filetów śledziowych(zielone śledzie) Ciasto * 1 jajko * 3/4 szklanki wody * około 3/4 szklanki mąki * wegeta,sól,pieprz Zalewa (skorzystałam z przepisu Doroty) *2 szklanki wody *4 łyżki octu *4 łyżki koncentratu pomidorowego *4 łyżki keczupu *4 płaskie łyżki cukru *2 łyżki oleju *1 płaska łyżeczka soli Zrobić ciasto: do jajka dodać wodę i taką ilość mąki aby ciasto nie wyszło zbyt rzadkie,ani zbyt gęste . Dodać przyprawy,wymieszać. Śledzie pokroić na kawałki 3,4 cm,lekko posolić i maczać w cieście,a następnie smażyć na patelni,na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Składniki zalewy połączyć i zagotować,a następnie gorącą zalewą zalać śledzie i odstawić w chłodne miejsce. Cytuj
figiel Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Na pewno wypróbuję 🙂 . Wszystkie ryby smażone ,w zalewie mnie interesują.Twoje przsepisy są extra ! Cytuj
figiel Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Rybka pyyssszzznnaaaa ! Zrobiłam śledzie w tej zalewie ....bardzo smaczne , mi przypominają śledzie z puszki ;) . Zalewa gesta mozna zjeść do chlebka .Polecam !!!!!!!!!!!!! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS -POZDRAWIAM !! Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 Janka Twoje śledziki są pyszne-zrobiłam i spróbowałam już wczoraj a dziś jeszcze lepsze..Tylko Twoje Dorotko są ciemniejsze ,ale może dałaś więcej koncentratu i keczupu.Polecam i stawiam 5. Cytuj
Janka Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 Dziewczyny,bardzo Wam dziękuję i ciesze się że smakowały. ;) Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2009 ... do zielonych śledzi w czerwonej zalewie dodaję jeszcze cebulkę pokrojoną w plasterki oraz ogórek kwaszony.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi