Bahus Opublikowano 15 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2005 Chleb domowy Bahusa 1 kg mąki pszennej 5 dag drożdży 2 jajka ok. 1,5 łyżeczki soli 500 - 700 ml letniej wody 10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie) 1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół Z drożdży przygotować rozczyn dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło i żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość przełożyć do formy. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 30 min. Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 (edytowane) Jestem jak najbardziej smakoszem dobrego chleba, ale zupełnie nie mam czasu na wyrabianie i pieczenie go od podstaw! Zaproponowałem więc mojej rodzince zrzutkę pieniędzy na specjalną maszynkę do pieczenia chleba. Taki piekarnik to wcale nie za duży wydatek..jakieś 300-400 zł. A pieczenie jest bardzo łatwe. Półprodukty, ale same naturalne. Mąka z dodatkami (słonecznik, rodzynki...do wyboru do koloru). Wsypujesz jeszcze drożdże i sól. Nastawiasz godzinę, na którą chcesz mieć gotowy chleb i już. Dzięki temu rano może obudzić Cię zapach świeżo upieczonego chlebka. Nic tylko wstawać z łóżka! Polecam :razz: Edytowane 24 Marca 2011 przez dwukropek Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Ja też się pochwalę, że korzystam z takiej specjalnej maszynki już od kilku lat i mamy w domu swoje własne wypieki, ale ten chlebek Bahusa, zwłaszcza z tymi kawałkami serka musi być pyszny... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi