Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam przepis na sałatkę z tuńczyka ,do której należy dodać między innymi filiżankę ryżu wypieczonego na sypko. Jak zrobić taki ryż ?

Opublikowano

Aniu ja Tobie radzę ugotować ryż na sypko, nie wiem czy znasz proporcje bo trzeba dodać odpowiednią ilość wody, trochę tłuszczu i soli do smaku, gdy woda wsiąknie podczas gotowania to się wstawia garnek do naczynia z wrzącą wodą i dogotowuje się pod przykryciem. Jeżeli nie chcesz go dogotować w ten sposób to możesz wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Jak ryż zapieczesz to będziesz miała go bardzo wysuszony, a jeśli piekarnik będzie mocno nagrzany to się Tobie ryż przypali. Może więcej osób wypowie się na ten temat. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja ryż gotuję tak ,jak Halinka /koniecznie z tłuszczem ,może być masło, wteedy sie ryż nie klei /,tylko na końcu garnek zawijam w gazety i koc 🙂 . A do sałatek gotuję ryż w torebkach foliowych. Ostatnio miałam sałatkę z tym właśnie ryżem .

Opublikowano

Ja robie taki ryz wypieczony na sypko - jest nieporównywalny z gotowanym. Na dużej patelni (najlepszy byłby wok ale niekoniecznie) nalewam troche oleju (odrobinę - moze 2 łyzki) i lekko podgrzewam. Wysypuję na to szklankę ryżu i szybciutko przemieszam (na małym ogniu) Podlewam szklanka wody i cały czas mieszam ,żeby nie przywarł. Przyprawiam do smaku i podlewam jeszcze delikatnie wodą tak, zeby nie przywierał ale zeby nie pływał w wodzie. Można dodać utartą cebulę, czosnek, curry, przecier pomidorowy, kukurydzę itp - robię taki na jaki mam akurat smak. Podaję go z mięsem i surówką. Robiłąm tez w ten sposób na pół- słodko z pokrojonymi brzoskwiniami, gruszkami itp. Do sałatki też sie nadaje - takiej pikantnej. Należy pamiętać aby umiejętnie podlewać cały czas troszeczkę wody i mieszać szpatułką (ja używam teflonowej - patelni też). Ryz wychodzi sypki i taki ma ciekawy smak ale jest trochę twardszy (odrobinę) - taki wypieczony. Trzymam na ogniu około 20 min cały czas mieszając. Mnie smakuje i zawsze sie udaje - polecam

Opublikowano

Ja natomiast na szklankę ryżu daję dwie szklanki wody,sól, veget do smaku i to gotuję, jak ryż wsiąknie wodę to gaszę gaz i zawijam baniaczek w koc i w ten sposób dochodzi do miękkości od czasu do czasu zamieszam delikatnie i zawsze wychodzi.

Opublikowano

Ugotować ryż na sypko potrafię,ale właśnie zaciekawił mnie przepis z wypieczonym,a nigdy nie spotkałam się z takim ryżem. Serdecznie dziękuję Wam za porady.Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.