AnnaK Opublikowano 30 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2007 Mam przepis na sałatkę z tuńczyka ,do której należy dodać między innymi filiżankę ryżu wypieczonego na sypko. Jak zrobić taki ryż ? Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Aniu ja Tobie radzę ugotować ryż na sypko, nie wiem czy znasz proporcje bo trzeba dodać odpowiednią ilość wody, trochę tłuszczu i soli do smaku, gdy woda wsiąknie podczas gotowania to się wstawia garnek do naczynia z wrzącą wodą i dogotowuje się pod przykryciem. Jeżeli nie chcesz go dogotować w ten sposób to możesz wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Jak ryż zapieczesz to będziesz miała go bardzo wysuszony, a jeśli piekarnik będzie mocno nagrzany to się Tobie ryż przypali. Może więcej osób wypowie się na ten temat. Pozdrawiam Cytuj
figiel Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ja ryż gotuję tak ,jak Halinka /koniecznie z tłuszczem ,może być masło, wteedy sie ryż nie klei /,tylko na końcu garnek zawijam w gazety i koc 🙂 . A do sałatek gotuję ryż w torebkach foliowych. Ostatnio miałam sałatkę z tym właśnie ryżem . Cytuj
niuniaczek Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ja robie taki ryz wypieczony na sypko - jest nieporównywalny z gotowanym. Na dużej patelni (najlepszy byłby wok ale niekoniecznie) nalewam troche oleju (odrobinę - moze 2 łyzki) i lekko podgrzewam. Wysypuję na to szklankę ryżu i szybciutko przemieszam (na małym ogniu) Podlewam szklanka wody i cały czas mieszam ,żeby nie przywarł. Przyprawiam do smaku i podlewam jeszcze delikatnie wodą tak, zeby nie przywierał ale zeby nie pływał w wodzie. Można dodać utartą cebulę, czosnek, curry, przecier pomidorowy, kukurydzę itp - robię taki na jaki mam akurat smak. Podaję go z mięsem i surówką. Robiłąm tez w ten sposób na pół- słodko z pokrojonymi brzoskwiniami, gruszkami itp. Do sałatki też sie nadaje - takiej pikantnej. Należy pamiętać aby umiejętnie podlewać cały czas troszeczkę wody i mieszać szpatułką (ja używam teflonowej - patelni też). Ryz wychodzi sypki i taki ma ciekawy smak ale jest trochę twardszy (odrobinę) - taki wypieczony. Trzymam na ogniu około 20 min cały czas mieszając. Mnie smakuje i zawsze sie udaje - polecam Cytuj
iwona30 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ja natomiast na szklankę ryżu daję dwie szklanki wody,sól, veget do smaku i to gotuję, jak ryż wsiąknie wodę to gaszę gaz i zawijam baniaczek w koc i w ten sposób dochodzi do miękkości od czasu do czasu zamieszam delikatnie i zawsze wychodzi. Cytuj
AnnaK Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Ugotować ryż na sypko potrafię,ale właśnie zaciekawił mnie przepis z wypieczonym,a nigdy nie spotkałam się z takim ryżem. Serdecznie dziękuję Wam za porady.Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.