Kaliope Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Spód z kruchego ciasta: - 1 szklanka mąki - ½ szklanki cukru - 1 całe jajko + 1 żółtko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - ½ kostki margaryny Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na kilka godzin do zamrażarki. Później potrzeć na tarce na wysmarowaną masłem blaszkę. (można też zrobić spód z ciasta babkowego - ilość składników jak na połowę babki) Masa makowa: - ½ kg maku - ½ kostki masła - 1 szklanka cukru - 3 całe jajka + 3 żółtka - aromat migdałowy (ewentualnie arakowy) - bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, migdały (według upodobania) Mak sparzyć dzień wcześniej wieczorem! Wsypać do miski i zalać wrzątkiem (cały mak musi być zalany). Zamieszać, zaczekać pół godziny po czym ostrożnie zlać wodę. Zalać ponownie wrzątkiem i zostawić do rana. Rano zlać wodę (powinna być mleczna); podstawić gęste sito i odcedzić mak, żeby nie był zbyt mokry. Przekręcić mak przez maszynkę 2 razy! Następnie do dużej miski włożyć przekręcony przez maszynkę mak i dodać: - stopione i jeszcze lekko ciepłe masło - żółtka i jedno białko roztrzepane z cukrem (2 białka zostawić na pianę) - aromat migdałowy (wystarczy 1/3 buteleczki) - bakalie: rodzynki sparzyć najpierw wrzątkiem, orzechy i migdały zmielić w maszynce (ale można też posiekać na drobne kawałeczki), skórkę pomarańczową pokroić w kosteczkę - można dodać trochę płynnego miodu Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać pianę ubitą z 2 białek, całość jeszcze raz wymieszać i kłaść na ciasto na blaszkę. Na masę makową pokruszyć przygotowaną wcześniej kruszonkę. Kruszonka: - 1 szklanka mąki - 10 dag cukru (trochę mniej niż pół szklanki) - pół kostki masła - aromat migdałowy (kilka kropel) Podane składniki zagnieść ręką. Piec w temperaturze 200 stopni C około 50 minut. Gotowy placek polukrować. Lukier: - zagotować ¼ szklanki mleka z odrobiną masła - wlać mleko do miseczki z cukrem pudrem i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - można dodać trochę soku z cytryny Ja dodaję cukru pudru „na oko” - jeżeli lukier jest zbyt gęsty należy dolać jeszcze troszkę mleka, jeśli jest zbyt rzadki – dosypać cukru. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu i życzę smacznego 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Makowiec super .Taki lubię ,cienki spód ,dduużoooo maku i solidna warstwa kruszonki .Czeka w kolejce do wypróbowania :P Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Figiel.. i o to właśnie chodzi :P Ja też lubię gdy jest duuużo maku :-) Gorąco polecam! Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2007 Bardzo ładnie ten makowiec się prezentuje. Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2008 ina12.. dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu :P Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Super...to jest to,czego szukałam z dużą ilością maku. :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 22 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Basqa.. ja też właśnie taki makowiec najbardziej lubię. Przed chwilą sparzyłam mak i czeka w misce do rana.. jutro biorę się za to ciasto. Jeśli upieczesz, napisz proszę jak smakował. Dzięki i pozdrawiam :) Cytuj
zebcia Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Chyba znalazłam to, czego szukałam :) Tylko mam pytanie jakiej wielkości ma byc blaszka, żeby pół kilo maku wystarczyło i czy gotowa masa makowa też się tu nadaje. Tylko ta masa jest już z bakaliami.... Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Ja piekę w blaszce o wymiarach 24x36 cm. Jeżeli chodzi o gotową masę makową, to nigdy takiej nie używałam, zawsze wolałam zrobić ją sama, choć to wymaga czasu.. ale wtedy wiem co jem :) Cieszę się, że przepis Cię zainteresował i życzę udanego wypieku. Podziel się koniecznie opinią i zdjęciami! Pozdrawiam ciepło. :D Cytuj
sabina1974 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 JA UPIEKLAM TEN MAKOWIEC BYL BARDZO DOBRY :D :D DLA MNIE MUSZE NASTEPNYM RAZEM ZROBIC MASE MAKOWA TROCHE MOKRZEJSZA :) ;CZEGO MAM DODAC WIECEJ ?JA SADZE ZE MASLA:PROSZE O PORADE :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 23 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Sabino.. oczywiście, możesz dać więcej masła. Ja piekłam dzisiaj makowca i dałam 3/4 kostki (ale takiej która ma 200g). Dobrze też jest dodać trochę płynnego miodu, wszystko to wpływa na wilgotność maku. A może po prostu troszkę za długo się piekł? Cieszę się, że wypróbowałaś przepis :) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! :D Cytuj
sabina1974 Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 DZIEKUJE za zyczenia ,tobie tez zycze Wesolych Swiat,ja wstawilam teraz moj przepis na ciasto kture nam bardzo smakuje moze wyprubujesz :D Co do makowca chyba masz racje ze za dlugo pieklam ale robilam wedlug przepisu ,teraz wiem bede piec krucej. :) Cytuj
jgust Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 poprosze o wytłumaczenie:3 jajka + 3 zółtka/chodzi o mase makowa/ Cytuj
basga Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Bierzesz 3 całe jajka i jeszcze z 3 następnych tylko żołtka a białka pójdą do piany. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.