Kaliope Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 jgust i basqa... już tłumaczę o co chodzi: w składnikach masy makowej podałam 3 całe jajka + 3 żółtka. Ale trzeba dokładnie przeczytać sposób wykonania: ogółem ma być 6 żółtek, do których dodajemy jedno białko i taką masę jajeczną roztrzepujemy z cukrem po czym dodajemy do maku. Pozostałe dwa białka ubijamy na samym końcu na pianę i dajemy do masy makowej. A zatem tak jak w składnikach mamy 3 całe jajka (jedno białko do masy, dwa na pianę) i 3 żółtka. Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne. A mój tegoroczny makowiec prezentował się tak: Wczoraj został zjedzony ostatni kawałek :) Zachęcam do upieczenia i pozdrawiam. Cytuj
sabina1974 Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2009 Zrobilam drugi raz ten makowiec,pieklam tylko 35 min i nie jest taki suchy jak za pierwszym razem.Tak wygladal moj makowiec bo tyle z niego zostalo wiec zrobilam szybko zdjecie. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2009 Sabino bardzo ładnie wygląda Twój makowiec. Cieszę się, że przepis ponownie się Tobie przydał. Serdecznie Cię pozdrawiam. :) Cytuj
sowa-1 Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Piekłam ten makowiec na święta. Jak dla mnie to masa makowa jest za sucha i następnym razem dam więcej jajek, miodu i masła. Ale kruszonka jest super. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2009 sowa-1 bardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis. Przykro mi, że masa wydaje Ci się zbyt sucha, ale to rzecz gustu i można oczywiście na swój sposób zmieniać składniki, byle smakowało. Mam nadzieję, że następnym razem będziesz już w pełni zadowolona z wypieku. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam ,aby uprzyjemnić mojej rodzince długie zimowe wieczory upiekłam wczoraj makowiec. Poszłam jednak na łatwiznę i wykorzystałam mak gotowy z puszki i trochę zwiększyłam ilość ciasta-bo była to naprawdę duża blaszka-taka nietypowa.Maku mogło być oczywiście dużo więcej,ale ciacho było pyszne i został tylko ten kawałeczek ,który teraz zjadam-zrobiłam mu najpierw fotkę. Kingusiu naprawdę dobre ciacho.............. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Eluniu Kochana! Cieszę się, że upiekłaś tego makowca. Wygląda smakowicie i zachęcająco!!! Serdeczne pozdrowienia! P.S. Ja też zamierzam coś niecoś upiec :) A okazja będzie, bo w sobotę rocznica ślubu moich Rodziców ;) Cytuj
IGA Opublikowano 13 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Rewelacja. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia i od razu chce się piec. Szkoda, że przegapiłam to ciacho przed świętami.Na pewno wkrótce upiekę. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2010 Droga IGO, cieszę się, że zamierzasz upiec to ciasto. Mam nadzieję, że podzielisz się swoją opinią.. i może zdjęciami? :) Życzę udanego wypieku i pozdrawiam ciepło! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi