Justyna.K Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zrobiłam ten sernik na święta lecz trochę go zmieniłam podaję orginalny przepis a zmiany napiszę na dole . Sernik wszystkim bardzo smakował następnym razem zrobię tak jak w przepisie bo będzie jeszcze lepszy na pewno. SKłADNIKI NA SERNIK: * 1,20 kg zmielonego sera * 50 deka cukru pudru * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 12 jaj * 30 deko margaryny * 2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE SERNIKA: Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser zmieszany z proszkiem do pieczenia.Dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Lekko wymieszać.Gotową masę serową podzielić na dwie równe części.Upiec. SKŁADNIKI NA BISZKOPT TRÓJKOLOROWY: * 9 jaj * 1 i 1/2 szkl. cukru pudru * 1 i 1/2 szkl. mąki * 1 kisiel czerwony * 1 płaska łyżeczka kakao * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE BISZKOPTU: Podane składniki podzielić na trzy części i ubijać 3 biszkopty każdy z 3 jaj.Do jednego dodać suchy kisiel do drugiego kakao trzeci pozostaje bez dodatków tzn żółty. BISZKOPT CZWARTY * 2 białka * 2 łyżeczki cukru kryształu * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Ubić białka z cukrem, dodając mąkę z proszkiem.Na blaszkę wykładać łyżką ( kupkami, na przemian)wszystkie 4 kolory biszkoptu.Upiec. SKŁADNIKI MASY JABŁKOWEJ * 2 kg jabłek * łyżke masła * 1 galaretka czerwona * 1 galaretka zielona WYKONANIE MASY JABŁKOWEJ Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Masło rozgrzać dodać jabłka.Smażyć chwilę na wolnym ogniu.Jabłka podzielić na 2 części dodać po galaretce jeszcze chwilę smażyć .Uzyskamy 2 kolorowe masy. Przełożenie ciasta: 1.sernik 2. masa zielona 3. biszkopt kolorowy 4. masa czerwona 5. sernik 6.cukier puder A więc tak ja darowałam sobie czwarty kolor biszkoptu tzn ten biały i nie robiłam mas jabłkowych tylko przełożyłam ciasto marmoladą też wyszło dobre.(ale to tylko ze względu że zabrakło mi czasu).Następnym razem zrobię tak jak napisałam z tymi masami .Polecam obydwie wersje. SMACZNEGO Cytuj
Dalovay Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Hmm...bardzo pracochlonne ciasto :P Cytuj
Justyna.K Opublikowano 3 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 może z opisu wynika że pracochłonne ale takie nie jest :P (przynajmniej dla mnie). Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Justynko super zdjęcie ile zapłaciłaś za tę ksiązkę pytam tak z ciekawości tylko :P Cytuj
figiel Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2008 Justynko ! ciasto wygląda ślicznie ,a smakuje pewnie jeszcze lepiej .Przepisem zainteresuję moją kuzynkę ,ona też lubi wypróbowywać nowości . Cytuj
Justyna.K Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Justynko super zdjęcie ile zapłaciłaś za tę ksiązkę pytam tak z ciekawości tylko :P 29 zł :-) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 4 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 ja też na pewno wykonam te ciasto ale już z tymi masami jabłkowymi bo to da takiego dobrego połączenia moim zdaniem . Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Justynko ciasto bardzo ładnie się prezentuje, w jakiej formie je piekłaś? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Ineczko nigdy nie wiem tych rozmiarów ale taka standardowa ty na pewno będziesz wiedziała o jaką mi chodzi pozdrowionka :P Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Justynko dziękuję, wiem o jaką blaszkę chodzi i proszę jak wypróbujesz inne wypieki to podawaj nam więcej przepisów. Na święta fajne ciasto upiekłam, udane oprócz budyniu i przypuszczałam że tak będzie ale robiłam zgodnie z przepisem. Zrobię je jeszcze raz po swojemu i wtedy dodam przepis z zdjęciem. Pozdrawiam Cytuj
slodziuutkaa Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2008 Boniu, ile jaj ... Cytuj
viola32 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Justynko a ile masla ?Tak na "oko"?Napisalas lyzki... Cytuj
wiola344 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Violu- podejrzewam że chodzi tu o jakieś conajmniej 3 łyżki Cytuj
Justyna.K Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Sorki za błąd już poprawiłam chodziło mi o łyżkę masła (tyle żeby usmażyć te jabłka :D) Oczywiście jak dasz więcej to nic to nie zmieni. Pozdrawiam :cry: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi