wrotka85 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2008 Składniki: Średnia główka kapusty, 3 kg ziemniaków, 3 cebule, słonina lub skwarki, mleko, sól, pieprz. Kapustę sparzyć, obrać liście. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. W międzyczasie pokroić słoninę w kostkę i smażyć, dodać cebulę i smażyć na półrumiano. Dodać do startych ziemniaków. Z ziemniaków nie odlewać wody ani nie dodawać mąki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz - około 2 łyżek na liść. Zawijać w rulon. Nie zawijać boków liścia, nadmiar wody z ziemniaków powinien wypłynąć. Układać ciasno w garnku. Po ułożeniu zalać wszystko mlekiem. Mleka musi być tyle, żeby wszystkie gołąbki były nim zalane. Mleko musi być posolone. Na szklankę mleka przypada mniej więcej płaska łyżeczka soli. Zapiekać w piekarniku ok. 1,5 godziny. Smakują także odsmażane na patelni na złoty kolor. Poza tym można podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Trochę przy ich robieniu roboty, ale dla tego smaku warto. :P Cytuj
ewa11 Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 Moja babcia robiła tak i ja też tak robie: główka kapusty białej, ziemniaki,2cebule ,sól ,pieprz. Przygotować kaputę,ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce ,osączyć na sicie.Dodaje surową cebulę,połączyć z ziemniakami,dodaje surową kapustę, sól,pieprz i dokładnie wymieszać.Napełnić farszem liście i zawinąć.Ułożone w rondlu gołąbki dusze na tłuszczu okolo 60minut. Podaje z gęsta śmietana. Po prostu ja przepadam. :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2008 Dodałam zdjęcie ,bo smutno tu jest :grin: :) :) Cytuj
Madzia Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2008 Znam te gołąbki, z dodatkiem kaszy jęczmiennej,nazywano je gołąbkami "dzikimi". Cytuj
Gość aniak Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam Również znam ten przepis.. i te golabki sa naprawde bardzo dobre. My jeszcze do farszu dodajemy 1 lub 2 stolowe lyzki kaszy manny (proszek) a cebulke przed dodaniem do farszu wczesniej podsmazam. Moim zdaniem najlepsze sa dopiero na drugi dzien podzielone na czessci i podsmazone na maselku z cebulka. Pozdrawiam Cytuj
ewa11 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Właśnie jutro bede robić,mniam mniiam.Moje mozna jesc po godzinie. Pozdrawiam ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi