Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak- Cyran "Odnowa na talerzu"

Kotlety sojowe

Składniki:

  • 1 szklanka ziarna soi
  • 2 ząbki czasnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • kminek
  • majeranek
  • bazylia
  • otręby przenne
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzic i ugotować w świeżej wodzie do miękkości.

Odcedzic i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami.

Dołożyc drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy.

Gdyby masa była za rzadka, dodac trochę zarodków lub otrąb pszennych.

Formowac nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach.Smażyc na gorącym oleju.

Ziemniaki nadaja pulchność tym kotletom i czynia je bardziej delikatne. Można jadnak zamiast nich użyc namoczoną bułkę grahamkę lub 1/3 szklanki ugotowanej jakiejkolwiek kaszy.

Smakuja doskonale obtoczone zarówno w otrębach i jak i bułce tartej.

Niezwykle przypominają mi smak normalnych mielonych kotletów.

POLECAM !

Opublikowano

mi osobiście soja nie przypomina w smaku grochu: na prawdę ciężko mi ją do czegoś przyrównać. spróbuj bo jest smaczna i zdrowa, a tu masz jeszcze inny sprawdzony przepis na soję czyli [LINK NIEAKTUALNY] z resztą zaraz wrzucę ją też na smacznego.

Opublikowano

Kotleciki wyglądaja bardzo apetycznie :D Jadłam też wersję z sezamem, jednak bardziej smakowały mi z otrębami. Ale to juz jak kto lubi. Smak soi ... ja tez nie potrafie go opisac.Iwonko myśle, ze można spokojnie spróbowac robic je z czyms innym np.ciecierzyca czy fasola. Ja jeszcze nie próbowałam takich.A pasta Andrzeju musi być wysmienita. Dodaj na forum, ja napewno niebawem ja zrobie. Pozdrawiam

  • 3 lata później...
Opublikowano

Witam:) Wczoraj robiłam kotlety sojowe (takie kupcze) w panierce i sporo zostało jeszcze, może ma ktoś jakiś pomysł, przepis, co można z nich zrobić żeby urozmaicić troche. Myślałam żeby zrobić w warzywach ale czy panierka nie bedzie przeszkadzać?

  • 1 miesiąc temu...
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja jak na razie robiłam tylko te sklepowe "gąbki" i baaardzo mi przypadły do gustu. Jeżeli te o których piszesz są jeszcze lepsze, to chyle czoła, chyba spróbuje zrobić z ciekawości :) Dołączam sie też do pytania pauline86 - co jeszcze można zrobić z takich kotlecików? Ja użyłam ich raz w towarzystwie soczewicy i wyszły super, ale jestem ciekawa czy macie jeszcze jakieś innowacyjne pomysły :)

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.