Kaliope Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam i polecam wszystkim przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, delikatne - ciekawe połączenie dla wszystkich, którzy lubią nowości smakowe :D Proste w przygotowaniu ale warte wypróbowania. Ciasto: - 2 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki oliwy - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 3 łyżki dżemu o dowolnym smaku - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: podane składniki powoli połączyc mikserem. Masa serowa: - 4 kostki sera śmietankowego (koniecznie śmietankowy, nie inny!) - 5 żółtek; białka ubić i dodać na końcu - 1/2 kostki margaryny Kasi - 1 łyżka mączki ziemniaczanej - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy Wykonanie: - żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym - ciągle ubijając dodać margarynę (pokroić i wrzucać po kawałku) - dodawać powoli partiami ser smietankowy, dokładnie miksować - wsypać mączkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować ze wszystkim - na końcu dodać ubite białka (muszą być bardzo dobrze ubite, na sztywno) i jeszcze trochę miksować Przygotowanie do pieczenia: Na wysmarowaną masłem blaszkę wylać ciasto a następnie łyżką kłaść na ciasto masę serową robiąc "ciapki" - absolutnie nie wyrównywać sera na cieście, chodzi o to, żeby powstały takie "kleksy"; najlepiej nakładać ser na łyżkę i wrzucać na ciasto. Piec około 1 godzinę w temp. 250 stopni C. Gotowy placek można polukrować albo polać czekoladą - według uznania. Zaręczam, że ten serniczek nie tylko efektownie wygląda po upieczeniu (ciasto zlewa się z masą serową i wychodzi właśnie "cielaczek") ale też wspaniale smakuje. A sekret tkwi w serku śmietankowym, który nadaje temu wypiekowi delikatny smak. Łatwo, szybko i smacznie! :-) Cytuj
Kaliope Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ojj.. bardzo przepraszam ale nie zauważyłam, że podobny przepis już został zamieszczony. W każdym razie polecam oba. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.