Lusia Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Ciato z jabłkami składniki: 75 dag jabłek, sok z cytryny 20dag miękkiego masła 125g cukru 1 torebka cukru waniliowego szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 3 jajka 25 dag mąki (1,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyzki mleka ponadto tłuszcz do formy cukier puder do posypania 1. Jabłka obrać, pokroić na plasterki. pokropić sokiem z cytryny. na patelni stoic 2 łyżki masła. jabłka obsmarzyć krótko na złoty kolor, odsytawić do przestyniecia. 2. Reszte masła ukręcić w misce do ucierania ciasta za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy, sól i skórke z cytryny, a na koniec pojedynczo jajka. 3. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodac do masy jajecznej i rozrobic z mlekiem na półpłynne ciasto. Forme nasmarować tłuszczem (tortownica), wlac ciasto i wyrównać jego powierzchnię. na wierzchu ulozyć w krąg plasterki jabłka. wstawić do piekarnika i piec 40-50 min. 4. ciasto wyjąć z piekarnika, postawic do rzestygniecia, posypac cukrem pudrem. Podalam ciasto ciepłe polewając je bita śmietana( w spreju) na wierzchu , PYCHA!!! Cytuj
olga123 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Lusia twoje ciacha wygladaja apetycznie,napewno wyprobuje przy najblizszej okazji,ale chyba zle wkleilas przepis to nie ten dzial ....wkleilas przepis na ciasto do dzialu "ciastka,paczki drozdzowki" goraco pozdrawiam :D Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Przepis już przeniosłam do ogólnego działu na ciasta, pozdrawiam :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Lusia.. wkleiłam sobie Twój przepis do mojego folderu ze słodkościami :D Ciasto wygląda apetycznie i na pewno wkrótce je wypróbuję. Dzięki i pozdrawiam :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi