Kaliope Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Witam wszystkich :-) Dziś na obiadek zrobiłam fajniutkie placuszki. Kilka lat temu jadłam coś podobnego w Zakopanem, nazywało się "placki zbójnickie". Nie znam na nie przepisu więc zrobiłam po swojemu i trochę wzbogaciłam to danie. Chcę się podzielić swoim przepisem bo placki są naprawdę smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. A dziś zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia :D Najpierw przygotować farsz: - 30 dag mięsa mielonego - 1 duża cebula - 4-5 łyżek pikantnego keczupu - 1/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka mąki - trochę startego żółtego sera - sól, pieprz, przyprawa kuchni włoskiej Knorr - olej do smażenia Wykonanie: - cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oleju, dodać szczyptę soli i pieprzu. Uważać, żeby się nie zrumieniła - do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone, przyprawić jeszcze raz solą i pieprzem, i dokładnie wymieszać z cebulką. Mięso powinno się rozdrobnić na malutkie kawałeczki - smażyć na małym ogniu ciągle mieszając około 25-30 minut w międzyczasie podlewając niewielką ilością wody - na koniec dodać trochę wody (około 1/4 szkl.), zwiększyć gaz i mieszając dodać keczup (około 5 łyżek, tak żeby było gęste) - wymieszać 1/4 szklanki mleka z łyżeczką mąki i mieszając wlać do sosu mięsnego. Musi być dość gęsty! - przyprawić według uznania przyprawą kuchni włoskiej Knorr.. i jeszcze trochę startego żółtego sera, wymieszać i gotowe :-) Gotowy farsz przykryć pokrywką i trzymać w cieple. Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować: żółty ser i gęstą śmietanę homogenizowaną 18%. Teraz przygotować placuszki: - 6 średniej wielkości ziemniaków - 1 duża cebula - 3-4 łyżki mąki - 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: - ziemniaki i cebulę utrzeć na tarce o drobnych oczkach - dodać sól i mąkę, całość dokładnie wymieszać Następnie: - usmażyć na rozgrzanym oleju duże, podłużne placki (tak, żeby potem można je złożyć na pół). Nie powinny być zbyt grube - na połowę każdego placuszka nałożyć ciepły farsz mięsny (w razie potrzeby podgrzać go troszkę jeśli wystygnie), posypać startym żółtym serem i złożyć placek - na wierzchu polać gęstą śmietaną I to wszystko :) Zajadać z apetytem bo to naprawdę pyyyszne jedzonko. Smakuje i dzieciom i dorosłym :-) Z podanych składników wyszło mi dzisiaj 8 placków, farszu też było akurat na 8 sztuk. Najedliśmy się z Mężem baardzo :-) Gorąco polecam i życzę smacznego!!! :-) Cytuj
ala291 Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2008 Kaliope...te placuszki, podobne sa do palcków ziemniaczanych prawda? :D no, chyba, że się mylę i zupelnie inaczej smakuja? ale przepis wydaje się ciekawy i warty wyprobowania :-) pozdrawiam :-) Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 ala291.. tak, to są jak najbardziej placki ziemniaczane :D ale z farszem mięsnym, żółtym serem i śmietaną smakują naprawdę wyśmienicie! Gorąco polecam i pozdrawiam :-) Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 to bardzo popularne danie zwłaszcza na południu Polski. nazywają je różnie ( placek po zbójnicku, jadło drwala, zbója, etc) i różnie podają ( duży placek polany mięsno-warzywnym sosem, złożony na pół, lub poprostu jeden przykryty drugim ). ale to rzeczywiście pyszne danie, ja robię je z galaszem wieprzowym z dużą ilością pieczarek i marchwi, albo tak ja podano wyżej z mielonym mięsem, ale wtedy dodaję sosu bolońskiego :D. na wierzch ser i śmietanka. przy okazji każdego wyjazdu w góry żywię się tylko tym i oscypkiem. KTO NIE JADŁ BARDZO POLECAM!!! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Zgadzam się z Madzią... ten placek jest świetny- bardzo pożywny i smaczny. Ja znam go pod nazwą czarcie jadło :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2008 Jakkolwiek by się nie nazywał jest pyszny :D I można kombinować na różne sposoby, dodawać co kto lubi i zajadać :-) Ja robiłam te placki pierwszy raz.. a w Zakopcu jadłam jako "placki zbójnickie". Ludziska.. próbujta! :-) mniamm.. Cytuj
walentyna Opublikowano 10 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Wczoraj na obiad zrobiłam placki , z tym , że dałam mięso wieprzowe i pieczarki , oczywiście śmietanka do tego , bardzo smaczne i syte danie . Kiedyś też jadłam w górach te danie. :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 :D Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.