Kaliope Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Witam Smakowiczów :-) Dziś chcę się z Wami podzielić moim pomysłem na ciekawe i smaczne roladki drobio we. Przygotowałam je na dzisiejszy obiad i był to mój debiut jeśli chodzi o rolad y. Przyznam się, że miałam trochę obaw przed rozbijaniem mięsa tłuczkiem :D (to też robiłam pierwszy raz). Ale wszystko się udało. Załączam więc zdjęcie i przepis. Składniki: - filety z kurczaka - cebulka - serek topiony z ziołami Hochland - jajka - bułka tarta - wiórki kokosowe - sól, pieprz, majeranek, przyprawa kuchni włoskiej Kamis - olej do smażenia Wykonanie: - filety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron solą, pieprzem, przyprawą kuchni włoskiej - posmarować równomiernie topionym serkiem ziołowym - na serek nałożyć cebulkę podsmażoną na oleju z solą, pieprzem i majerankiem - zwinąć w roladki - obtoczyć w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi i czynność powtórzyć - smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano Można podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką lub jak kto woli. Pyszne, proste i niedrogie :-) Polecam! Cytuj
Klamerka Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Kaliope! Gratulacje! Bardzo fajny pomysł! My "przerobiliśmy" już kilka sposobów na roladki (ze szpinakiem, z nadzieniem serowym, itp), ale jeszcze nie "wpadliśmy" z Panem Klamerką :D na serek topiony. Tak sobie tylko myślę, czy nie lepiej serek wymieszać od razu z cebulą na patelni? Ale to detal! Raz jeszcze gratuluję, wyszły naprawdę świetnie! Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 Klamerko... :-) Baaardzo dziękuję za tak podnoszące na duchu słowa :-) Jejj.. tak się cieszę, że mogłam zaproponować coś od siebie, wśród tylu przepisów i osób doświadczonych w sprawach kulinarnych bardziej ode mnie :) Co do serka.. to on się bardzo fajnie roztapia w roladce i nadaje ciekawy smak. Oczywiście, jeśli masz ochotę, wypróbuj tak jak napisałaś - wymieszać serek z cebulką na patelni. Jak kto woli :-) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam Ciebie i Pana Klamerkę również :D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 9 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2008 ciekawy przepis zastanawiają mnie jednak te wiórki kokosowe czy są one wyczuwalne w smaku.??? a uwielbiam serek topiony z ziołami hochlanda :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 10 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2008 Justynko.. wiórki kokosowe są lekko wyczuwalne w smaku. Ja zrobiłam podwójną panierkę więc tym bardziej. Dzięki temu uzyskujemy ciekawy, inny niż zwykle smak a całość nieźle się komponuje :D Zachęcam do wypróbowania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.