grumko Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Przepis pochodzi z blogu Doroty [LINK NIEAKTUALNY] SKŁADNIKI: Składniki na spód: 1 i 1/3 szklanki pokruszonych grahamowych krakersów (mozna zastąpić 200 g digestive), 50 g miękkiego masła, 1 łyżka kakao. Składniki na masę serową: 500 g twarożku kremowego (np. Philadelphia), 170 g gorzkiej czekolady, 3/4 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego (lub 1 łyżka skrobi + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka esencji waniliowej), 3 duże jajka, 3 duże żółtka, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki kakao rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Składniki na sos: 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki śmietany kremówki SPOSÓB WYKONANIA: Ciastka dobrze rozkruszyć (np. blenderem), dobrze połączyć z masłem (dobrze jest je wcześniej rozpuścić) oraz z kakao. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Masę ciasteczkową wsypać do formy, ugnieść ręką, by wypełniła całą powierzchnię spodu. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przy pomocy miksera połączyć ser, cukier, proszek budyniowy, jajka, żółtka, kwaśną śmietanę i kakao rozpuszczone w gorącej wodzie. Na końcu wlać przestudzoną płynną czekoladę i wymieszać dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego, brązowego koloru. Wyjąć formę z masą ciasteczkową z lodówki. Wylać na nią masę serową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. W tym celu należy umieścić formę z sernikiem w większej brytfance, do której nalać gorącą wodę do połowy jej wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut - do godziny. Można przykryć od góry papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Sernik dobrze ostudzić, a najlepiej przed podaniem włożyć na całą noc do lodówki. Na wierzch porobić esy - floresy z rozpuszczonej czekolady wymieszanej z kremówką. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Smacznego!! Cytuj
niuniaczek Opublikowano 16 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Andrzeju, mam pytanie, czy na ten serniczek (wspaniały) moze być serek taki z wiadeka czy raczej homogenizowany lepiej. Koniecznie musze go wypróbować, bo jeżeli smakuje tak jak wygląda, to musi być rozkosz dla podniebienia...... Cytuj
grumko Opublikowano 17 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2008 Wydaje mi się, że serek homogenizowany może być raczej za rzadki i lepszy będzie taki z wiaderka. Jak będziesz go robiła to zajrzyj sobie [LINK NIEAKTUALNY] : jest tu filmik jak robiła go Nigella. Ja się cieszę, że go obejrzałem, bo ta masa serowa wychodzi dosyć płynna i jakbym nie widział jak ona ją robi to bym nieźle spanikował :P A co do smaku to bardzo nam smakowało: braliśmy też do poczęstowania do pracy i wszyscy nasi znajomi zajadali że ho ho :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.