ina12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Przepis z " Ciasta na stół" Ciasto 20 dag margaryny - użyłam palmy 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 1,5 szklanki mąki - użyłam tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę z cukrem utrzeć na puch i nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, następnie wsypywać porcjami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze zmiksować. Ja od początku miksowałam. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa bezowa 6 białek 2 cukry waniliowe 1,5 szklanki cukru opakowanie płatków migdałowych - całości nie zużyłam Białka od razu z cukrem i z cukrem waniliowym ubić na sztywno. Masę wyłożyć na ciasto surowe i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temp. 180*C. - Piekłam 45 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Żeby odłoźyć górną przekrojoną część użyłam płaskiej deseczki którą ma się do krojenia. Beza na wierzchu jest tylko lekko wysuszona, dalej jest bardzo delikatna w smaku tak jak krem. Masa czekoladowa 0,75 litra mleka 5 płaskich łyżek cukru 3 budynie czekoladowe na 0,5 l mleka tabliczka czekolady - dodałam gorzką Ugotować budynie i do gorącego budyniu dodać startą czekoladę, dokładnie wymieszać, gorący budyń wyłożyłam na ciasto. Masa śmietanowa 1/2 l kremówki 2 op. śmietan - fixu 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki od razu zmiksować na sztywno i wyłozyć na przestudzoną masę czekoladową. Na wierzch położyć blat z bezą. Tą razą odkroiłam bezę trochę z ciastem, tak mi się przytrafiło. To było moje drugie podejście do wypróbowania tego ciasta, pierwsze było nie udane. Musiałam w przepisie zmienić ilość mleka i temp. pieczenia bo pierwszy wypiek był nie udany. Cytuj
renigliwice Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Pięknie się prezentuje to ciasto, Ino i na pewno też jest bardzo smaczne. Gratuluję!!! Koniecznie muszę je upiec. Pozdrawiam. :P Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Mnie też się bardzo spodobał ten przepis,w kolejce do zrobienia razem z tęczą Justynki-Halinko dziękujemy :P Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Reniu i Andy ciasto jest bardzo dobre, dopiszę że gotując budyń dodałam tylko 5 płaskich łyżek cukru i piekarnik mam elektryczny. Nie wiem jak upiecze się to ciasto w gazowym. W przepisie jest że ciasto będzie lepsze jeżeli na masę budyniową posypie się rodzynki wcześniej namoczone w alkoholu. Ciasto się dosyć szybko robi i cieszę sie że ciasto się spodobało, dziękuję. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Halinko bardzo ciekawe ciasto upiekłaś,może spróbuję zrobić synkowi na choinkę na sobotę.Oczywiście podzielę się wiadomościami jak wyszło... Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Eluniu jeżeli zdecydujesz się je upiec to czekać będę na wiadomość. Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Mnie też się to ciasto bardzo podoba! I jak tylko dorobimy się z Mężem piekarnika, na pewno wypróbuję ten przepis :P Jestesmy dopiero 7 miesięcy po ślubie i jeszcze studiujemy, wynajmujemy kawalerkę, w której nie ma piekarnika tylko 3 palniki gazowe do gotowania. Hmm.. zazdroszczę Wam kobietki możliwości pieczenia takich pysznych ciast. ja narazie moge robić jedynie ciasta na zimno. O własnie.. wczoraj zrobiłam torcik bez pieczenia dla mojego Męża :P Jutro zamieszczę zdjęcie i przepis. Ina, gratuluję wypieku! Pozdrawiam wszystkich :P Cytuj
apsik Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Kaliope mam nadzieję ,żę niedługo kupisz sobie piekarnik i będziesz mogła zachwycać małżonka tymi wszystkimi smakowitościami. Oczywiście wszystkiego najlepszego dla Was ...młodych i szczęśliwych małżonków. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Apsik.. bardzo dziękuję :P Cytuj
apsik Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Halinko proszę Cię napisz w których numerach znajdę te ciasta-bo mam w prenumeracie wszystkie numery. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Kaliope dziękuję, od razu nie da się rady wszystkiego kupić tym bardziej że nie jesteście w swoim gniazdku. Życzę dużo szczęścia Tobie i małżonkowi, oraz pomyślnych wyników w nauce i ukończenia studiów. Eluniu to jest wydanie maj - czerwiec 3/ 52/2007 Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ino bardzo, bardzo serdecznie Ci dziękujemy :P pozdrowienia :P Cytuj
Jolanta Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2008 Ineczko juz bym zjadlo to cudo ale najpierw musze je upiec a ma pytanko.Czy dobrze zrozumialam ze na to pierwsze ciasto jeszcze surowe trzeba wylozyc na nie mase bezowa i to razem upiec?Czy oddzielnie jesli tak to w jakiej temperaturze to pierwsze ciasto piec i ile minut?Przepraszam ze moze tak glupio pytam :P .Pozdrawiam i mam juz co robic na weekend. :P Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2008 Jolu nigdy nie ma głupich pytań, poprostu trzeba się upewnić i dobrze zrozumiałaś, na ciasto surowe nakłada się masę bezową i razem się piecze. Dla pewności dopisałam że na surowe. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.