ina12 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia Białka ubić na sztywno, ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku, zmiejszyć na najmniejsze obroty i stopniowo dodawać mąki z proszkiem do pieczenia miksując. Masa serowa 1/2 kg twarogu półtłustego ( zmielić lub przetrzeć przez sito) 3 jajka 1 budyń waniliowy na 1/2 l mleka 25 dag margaryny - użyłam palmę 15 dag cukru 1/2 l mleka Mleko, jajka i budyń zmiksować. Margrynę, cukier i twaróg włożyć do garnka mieszając chwilę smażyć, do gotujacej się masy wlewać powoli rozmiksowane mleko z jajkami i budyniem i gotować bez przerwy mieszając aż masa dobrze zgęstnieje. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1,5 paczki galaretki Jabłka obrane zetrzeć na tarce o większych oczkach, dodać cukier i smażyć. Na koniec wsypać w proszku galaretki i dobrze wymieszać. Na biszkopt wyłożyć wpierw gorące jabłka, a na jabłka masę serową. Wierzch placka polać polewą. Polewę zrobiłam sama. Ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 30 cm. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witaj Halinko mam pytanie czy jabłka mają być wystudzone przed wyłożeniem masy serowej i czy sama masa serowa ma być wystudzona? Cytuj
Jolanta Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Ineczko droga ty to sie ze mna masz :sad: znowu musze sie pytac.Czy ser bialy musi byc zmielony czy wystarczy taki normaly w kostce?Bo juz mam ochotke na to cisteczko!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Edytko jabłka wyłożyłam gorące, następnie przygotowałam ser, w między czasie masa jabłkowa trochę ostygła i nałożyłam gorącą masę serową. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Halinko a mam pytanie,czy zamiast jabłek mogą byc rozmrożone truskawki? Pozdrawiam Ewa. Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jolu ja kupiłam w kostce i trzeba zmielić lub przetrzeć przez sito, przyznam się że był dosyć wilgotny i rozdusiłam go widelcem. Jolu ja przynajmniej mam z Tobą kontakt. Ewuniu mogą być, pamiętać trzeba żeby wsypać galaretkę w proszku. Pozdrawiam Cytuj
EWA1992 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2008 Halinko, bardzo dziękuje za odpowiedź,mój syn nie lubi ciasta z jabłkami i dlatego zapytałam :sad: . Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Jolanta Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zrobilam ciasto pycha ,ale chyba cos spiepszylam sprawe z masa serowa :P ,bo byla troche rzadka gotowalam ja bardzo dlugo i nie miala dosc gestej konsystencji.Ineczko droga czy ta masa powinna byc gesta jak budyn?A wogole to powstal taki twarozek czy tak powinno byc?Powiedz mi czy te skladniki to powinny sie zagotowc i dopiero wlac przygotowany rozczyn budyniowy?Znowu zasypalam Cie pytaniami.Jak mozesz to napisz mi dokladnie jak ta mase serowa zrobic :-D .Tak wogole to zemnie niezly trzepak i roztargniona jestem he he he.Pozdrawiam goraco :P . Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Jolu twarożek nie powinien powstać. W masie serowej podałam że trzeba składniki zmiksować i smażyć przez chwilę, następnie do gotującej masy wlać budyń i trzeba bez przerwy gotować aż masa zgęstnieje. Nie wiem dlaczego Tobie tak się przytrafiło. Podam Tobie inny sposób jak masz zrobić, ja robiłam dużo razy w ten sposób sernik gotowany. Margarynę zagotuj z cukrem i do lekko przestudzonej dodaj ser zmielony, całe jaja ( zmiksuj je, albo roztrzep rózgą) i wszystko dobrze wymieszaj. Na małym ogniu zagotuj masę ciągle mieszając i kiedy w masie pokażą się pęcherzyki wlej budyń rozpuszczony w mleku i jeszcze raz krótko zagotuj. Jak czegoś nie wiesz to pytaj, ja zawsze odpowiem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2008 Ineczko droga czy nastepna raza mam zrobic tak:wlozyc do garnka ser,margaryne,cukier i to zmiksowac i chwilke podgotowac (ale zeby sie nie zagotowalo) i wlac rozrobiony budyn z jajkami i mlekiem i mieszac dotad az zgestniej?Bo tak czy tak to nam to ciasto bardzo smakowalo,poniewaz lubimy jablka jak i ser. :P Pozdrawiam i prosze o wyrozumialosc :-D . Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2008 Kochana Jolu margarynę, cukier i twaróg (zmielony lub przetarty przez sito) włożysz do garnka ( nie miksuje się), jak się zagotuje to smaż na małym ogniu stale mieszając do tego momentu aż pokażą się w serniku pęcherzyki i wtedy wlejesz powoli mleko zmiksowane z jajkami i z budyniem i jeszcze raz krótko zagotuj. Ja robiłam na różne sposoby i masa serowa zawsze wyszła. Śmiało zawsze pytaj jak czegoś nierozumiesz, mnie to nie przeszkadza i zawsze bardzo chętnie odpowiem. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.