ina12 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Przepis wycięty posiadam z gazety Pomorskiej, albo z Super Expressu, nie pamiętam. Autorka anonimowa. Ciasto ambasador 1 kostka margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 4 żółtka 2 - 4 łyżek kakao, dodałam 3 łyżki 10 łyżek wody Wszystkie składniki mieszając zagotować i wystudzić, dodać kieliszek alkoholu ( wódka, koniak). Jakiś zapach ( rum, starta skórka z cytryny) 2 szklanki mąki przesianej i wymieszanej z proszkiem do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na końcu dodać pianę z białek Upiec w temp. 180*C. Gdy ostygnie przekroić na trzy placki, przekroiłam na dwa. Krem 2 budynie śmietankowe na 3/4 l mleka, lub trzy małe na 1/2 l mleka. Budynie ugotować w połowie ilości mleka tak żeby był sztywny. Ostudzić do temp. pokojowej, dodać drobno zmielony ser, ja dodałam 3/4 wiaderka twarogu sernikowego " Jana" kostkę masła lub margaryny. Wszystko włożyć do malaksera i połączyć, jest to krem baza z którego robi się dwie lub trzy masy. I - dodając cukier waniliowy II - dodając dużą łyżkę masła orzechowego i nutelli, płaską łyżeczkę cynamonu, czasem orzechy włoskie, dodałam zmielone bo akurat miałam. III - czekoladę zetrzeć na tarce, dodać kakao, kropelkę zapachu rumowego i rodzynki. Masy wstawić na chwilę do lodówki. Zrobiłam masę II i III W tym czasie przygotować owoce: 2 banany, owoce sezonowe, duszone jabłka, śliwki, porzeczki czerwone lub czarne, wiśnie, brzoskwinie. Udusić w garnku, gdy się rozpadną wsypać galaretkę lub kisiel. Ja użyłam 2 słoje jabłek i wiśni własne zaprawy, banany, 2 puszki brzoskwiń. Dodałam 4 galaretki. Ciasto można nasaczyć dżemem mirabelkowym lub sokiem. Nasączyłam sokiem z brzoskwiń. Na nasączone ciasto nałożyłam krem, dużo owoców, ( tak musi być), następnie drugi krążek ciasta, drugi krem i znów dużo owoców, a na wierzchu plasterki ananasa. Włożyć do lodówki do stężenia. Ja zrobiłam tort w tortownicy o średnicy 30 cm. Radzę zrobić w mniejszej o średnicy 26 cm. użyje się mniej owoców i spód ciasta będzie wyższy. Do jednego jak i drugiego kremu dodałam 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w nie wielkiej ilości gorącej wody, dodając do kremu musi być ostudzona. Dodałam dlatego bo krem miał trochę za luźną konsystencję, być może dlatego że nie robiłam z zwykłego twarogu, a tego twarogu myślę że dodałam za dużo, nie wszystkie ilości autorka podała. Smażąc owoce dodałam cukru do smaku. Cytuj
figiel Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Halinko ,jak zwykle wspaniały wypiek ! Jak ładnie prezentuje sie w przekroju.Aż chce się przysiąść z filiżanką dobrej kawy . Pozdrawiam :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dorotko dziękuję, masz tak blisko do mnie, mieszkamy w tym samym województwie, zapraszam i pozdrawiam. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Halinko bardzo interesujący przepis Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ciekawa jestem, jak smakuje to ciasto. Bardzo mi się podoba ten przepis. Dziękuję Ino. :sad: Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ineczko piękny tort zrobiłaś - gratuluję :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dziękuję Wam za bardzo miłe wypowiedzi. Tort jest bardzo wysoki i ciężki przez tą ilość owoców, musiałam nałożyć opaskę, uważam że do mniejszej tortownicy pomimo że będzie mniej owoców to opaska będzie również potrzebna. Ciasto będzie wyższe, a krem trzeba zrobić według przepisu. Na początku wsypałam do owoców 2 galaretki pomarańczowe, po ostudzeniu stwierdziłam że nie stężeją owoce tak jak powinny, więc ponownie zagotowałam i wsypałam dodatkowo dwie galaretki truskawkowe bo pomarańczowych nie miałam i utrafiłam w sam raz. Do trzeciego kremu zamiast kropelki olejku rumowego wlało mi się ciut więcej, smak jest niewyczuwalny. Napisałam szczegółowo wrazie jak się ktoś zdecyduje ten tort zrobić. Reniu nam ten tort smakuje, ten przepis mam już od dawna i dopiero go wypróbowałam. Cytuję jak dziennikarka przeprowadziła rozmowę z autorką przepisu. Słynie Pani z dobrej kuchni. Taką mam opinię. Ale największy komplement spotkał mnie wczoraj, z ust fachowca. Zrobiłam dla przyjaciółki tort własnego pomysłu. Poczęstowałam tym tortem znajomego ze Stanów, który jest kucharzem w ekskluzywnej restauracji, a on poprosił o przepis. Czy może go Pani podać? Tort robię na cieście ambasador, który zawsze się udaje i dalej jest przepis który podałam. Cytuj
figiel Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Dorotko dziękuję, masz tak blisko do mnie, mieszkamy w tym samym województwie, zapraszam i pozdrawiam. Halinko dziekuje za zaproszenie :sad: . Rzadko jeżdżę do Bydgoszczy .Kiedys jeżdziłam często ..z wiadomych powodów . Pozdrawiam ! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.