hanula Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Przepis znalazłam kiedys na onet.pl a ze miałam już okazje jesc słodki słonecznik i bardzo mi smakował to postanowiłam to ciasto upiec. I efekt:REWELACJA!!!! Oto przepis: Na blaszke 25x30 1.Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyzeczkaproszku do pieczenia Z podanych składników upiec biszkopta. 2. Masa 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 duża szklanka słonecznika łuskanego (ja dałam całe opakowanie z Biedronki) 1/2 szklanki cukru 1,5 kostki masła 2 podwójne paczki herbatników Słonecznik +1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła dać na patelnię, aby sie połaczyło a potem na blaszke,bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi fajna skorupka.Potem jak ostygnie pokruszyc. Mleko gotować w puszce 2,5-3 godziny.Ostudzone zmiksowac z 1 kostka masła i dodac wiekszą połowę upieczonego słonecznika. Masę wyłożyć na biszkopt. Na to poukładac herbatniki(można je skropic wódka ale nie koniecznie). 3.I na herbatniki polewa: 1 mleczna czekolada 3 łyzki smietany 1 łyżeczka kakao. Wszystko razem roztopic na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. I polewą polać herbatniki a na wierzch dać resztę słonecznika. Życze smacznego!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Haniu bardzo ładnie prezentuje się to ciasto, gratuluję. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Spotkałam już gdzieś przepis ze słonecznikiem ale ten jest inny-mam tylko pytanie czy ugotowany karmel zmiksowany z masłem na krem jest gęsty ,bo ostatnio robiłam podobny krem i był luźny musiałam poratować go żelatyną Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dodam jeszcze że bardzo apetyczne to ciacho na zdjęciu :sad: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Ciasto wygląda apetycznie co do pytania jak ja robiłam masę karmel + masło masa była gęsta a jeszcze gęściejsza jak na trochę dałam ciasto do lodówki. Ja robiłam takie ciasto biszkopt + masa + petitki w czekoladzie też b.dobre. Proste ale pyszne.Pozdrawiam :sad: Cytuj
hanula Opublikowano 20 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Karme będzie gesty tylko trzeba pamietać zeby mleko w puszce porzadnie wystygło i dopiero zmiksować z masłem, potem dodać słonecznik. No i najlepiej wstawic do lodówki bo wtedy masło fajnie ściagnie, Ciasto jest na prawde smaczne!!!Polecam!! Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2008 Dzięki Hanula za ciekawy przepis. Często wykorzystuje w swoich wypiekach slonecznik. Takiego jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam. Renia Cytuj
apsik Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Haniu bardzo apetyczne ciasto,robiłam kiedyś z takim samym kremem ale chętnie spróbuje jeszcze z herbatnikami. Dziękuję za nowy pomysł,pozdrawiam serdecznie. Cytuj
mirkas Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 :) witam wyglada smakowicie gratuluje Cytuj
mart Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Wlasnie je zrobilam,jeszcze nie jadlam,niestety musze poczekac do jutra,wyglada bajecznie,dam znac jak smakowalo,pozdrawiam autorke przepisu. Cytuj
mart Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam i daję 5 !!! Cytuj
andy8 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Mart bardzo fajnie Twoje ciasto wygląda-gratulacje :) Cytuj
mart Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 Dzieki wielkie Andy, a jak smakuje mmmmmmmmmmmmmm.... Cytuj
agadab Opublikowano 18 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2009 robiłam to ciasto kiedyś w ten sposób- masę dawałam pomiędzy dwa blaty biszkopta, a wczoraj zrobiłam z herbatnikami i muszę powiedzieć,że bardziej mi smakuje. A najlepiej, to biszkopt lekko nasączyć (herbatniki też moczyłam w pączu( woda+alkohol). Super! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.