Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis znalazłam kiedys na onet.pl a ze miałam już okazje jesc słodki słonecznik i bardzo mi smakował to postanowiłam to ciasto upiec. I efekt:REWELACJA!!!! Oto przepis: Na blaszke 25x30 1.Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyzeczkaproszku do pieczenia Z podanych składników upiec biszkopta. 2. Masa 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego 1 duża szklanka słonecznika łuskanego (ja dałam całe opakowanie z Biedronki) 1/2 szklanki cukru 1,5 kostki masła 2 podwójne paczki herbatników Słonecznik +1/2 szklanki cukru+1/2 kostki masła dać na patelnię, aby sie połaczyło a potem na blaszke,bez papieru i do piekarnika, aż się ozłoci i zrobi fajna skorupka.Potem jak ostygnie pokruszyc. Mleko gotować w puszce 2,5-3 godziny.Ostudzone zmiksowac z 1 kostka masła i dodac wiekszą połowę upieczonego słonecznika. Masę wyłożyć na biszkopt. Na to poukładac herbatniki(można je skropic wódka ale nie koniecznie). 3.I na herbatniki polewa: 1 mleczna czekolada 3 łyzki smietany 1 łyżeczka kakao. Wszystko razem roztopic na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. I polewą polać herbatniki a na wierzch dać resztę słonecznika. Życze smacznego!!!

post-6584-1200849885_thumb.jpg

post-6584-1200849955_thumb.jpg

  • Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Spotkałam już gdzieś przepis ze słonecznikiem ale ten jest inny-mam tylko pytanie czy ugotowany karmel zmiksowany z masłem na krem jest gęsty ,bo ostatnio robiłam podobny krem i był luźny musiałam poratować go żelatyną

Opublikowano

Ciasto wygląda apetycznie co do pytania jak ja robiłam masę karmel + masło masa była gęsta a jeszcze gęściejsza jak na trochę dałam ciasto do lodówki.

Ja robiłam takie ciasto biszkopt + masa + petitki w czekoladzie też b.dobre. Proste ale pyszne.Pozdrawiam :sad:

Opublikowano

Karme będzie gesty tylko trzeba pamietać zeby mleko w puszce porzadnie wystygło i dopiero zmiksować z masłem, potem dodać słonecznik. No i najlepiej wstawic do lodówki bo wtedy masło fajnie ściagnie, Ciasto jest na prawde smaczne!!!Polecam!!

Opublikowano

Dzięki Hanula za ciekawy przepis. Często wykorzystuje w swoich wypiekach slonecznik. Takiego jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam. Renia

  • 9 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

robiłam to ciasto kiedyś w ten sposób- masę dawałam pomiędzy dwa blaty biszkopta, a wczoraj zrobiłam z herbatnikami i muszę powiedzieć,że bardziej mi smakuje. A najlepiej, to biszkopt lekko nasączyć (herbatniki też moczyłam w pączu( woda+alkohol). Super!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.