apsik Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 Ciasto to znalazłam na Wielkim żarciu ,znajduje się tam pod tym samym tytułem. Wprowadziłam niewielkie zmiany i myślę ,że autorka nie będzie miała mi tego za złe. Należy upiec cienki biszkopt,ja piekę na 4 jajach. KREM 1/2kg sera białego mielonego-użyłam sera gotowego z wiaderka 2 śnieżki 3/4 szklanki cukru pudru 2 galaretki owocowe-użyłam niebieskich 1 szklanka mleka Ser zmiksować z cukrem. Śnieżki ubić w 1 szkl mleka,galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. Ser zmiksować ze śnieżkami dodając powoli [ na małych obrotach miksera] i na koniec zimne galaretki. Piankę wyłożyć na biszkopt i na piance poukładać herbatniki [ 3 paczki],włożyć do lodówki. Po zastygnięciu polać polewą i dowolnie udekorować-użyłam polewy z przepisu Joli z żelatyną. Jak widzicie placuszek jest bardzo prosty i smaczny,uwielbiają go zwłaszcza dzieci-przekonałam się o tym na choince u syna.Wzbudził duże zainteresowanie tym swoim niebieskim kolorem.W przepisie oryginalnym nie było herbatników ale według mnie dodają smaku a polewa na wierzchu zabija słodycz. Polecam bardzo gorąco chociaż sama go nie wymyśliłam. Cytuj
Ignis Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2008 O! wygląda na to ,że kolejne pyszne ciacho . :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Ptyś jest bardzo pysznym ciastem i bardzo ładnie prezentującym się. Zasługuje na wyższą ocenę, polecam bardzo, zobaczcie sami, a Eluni bardzo dziękuję za przepis. Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Halinko dzięki temu że zrobiłaś to ciasto wiem że to nie taki ptyś z ciastem francuskim,choć nazwa właśnie tak mi się kojarzyła ciasto pięknie się prezentuje i rzeczywiście nie jest trudne-napewno wypróbuję tylko kiedy ? :mrgreen: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Ino wielkie dzięki za zdjęcie ależ narobiłaś mi smaka a już po 21.00 :mrgreen: Pięknie sie prezentuje na pewno niebawem zrobię . Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 2 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Halinko ja także bardzo dziękuję za wypróbowanie placka i za piękne zdjęcia i komentarz. Przychylna opinia z Twoich ust sprawi że może ktoś skusi się na to ciacho. Polecam i pozdrawiam wszystkich. Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Andy ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu. Justynko Ptysia dzisiaj zrobiłam, jest tak bardzo smaczny że nie mogę Wam się przyznać ile kawałków zjadłam i jak tu figurę utrzymać. W tygodniu zrobię roladę z przepisu Lamie, jestem ciekawa jak mi się uda, do rolad nie mam szczęścia, a ona zrobiła roladę taką bardzo ładną. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Halinko chyba chodzi ci o roladę z przepisu LAMIE Zrób bo warto :mrgreen: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Justynko dziękuję, po południu przyszło mi na myśl że się pomyliłam, nie miałam czasu poprawić. Cytuj
ela52 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Elus upieklam dzis Ptysia jest to bardzo dobre ciasto i ladnie sie prezentujace. Daje wiec najwyzsza ocene, Dzieki za przepis. Cieplutko pozdrawiam.. Cytuj
apsik Opublikowano 7 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2008 Eluś dziękuję bardzo za ocenę i cieszę się ,że ptyś Wam posmakował. Pozdrawiam Cię bardzo gorąco,pa. Cytuj
betusia Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Ciacho wyglada smakowicie :) jutro je zrobie.Prosze tylko o przepis na polewe z zelatyna.Bo moja zawsze sie leje :( pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 14 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Betusia przepis na polewę znajdziesz w dziale ,,Kremy i polewy ,,to polewa czekoladowa z przepisu Jolanty. Bardzo się cieszę ,że spróbujesz tego ciasta i że mieszkasz tylko 30 km odemnie. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Zrobiłam to ciasteczko z 1,5 porcji kremu. Wyszło bardzo wysokie (taka napoleonka). Koniecznie chciałam niebieskie i biegałam za taka galaretką i zakupiałm. Moje dzieci nazwały to ciasto "smerfowym ciastem" i pod taka nazwą zostanie u nas w domu - dodam następnym razem troche jagód mrozonych do sera i będzie ciasto ze smerfojagód. Acha, przypomina bardzo w smaku ciasto Wenus, które też niedawno robiłam - rózni sie tylko śmietana (tutaj śnieżka a tam 0,5 l śmietany kremówki). Polecam - daję 5. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.