fredzia Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Przepisy wyprobowalam i to jest to.Dzieki. :D Cytuj
apsik Opublikowano 6 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2008 Zrobiłam dzisiaj kapustkę-skorzystałam trochę z przepisu Halinki i trochę Iwonki i kapustka wyszła pyszniutka. Dzięki Wam za przepis -pozdrawiam gorąco i polecam do wypróbowania. Cytuj
Walda Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 Odświeżę temat :) Kto z Forumowiczów zna przepis na ZASMAŻANĄ KAPUSTĘ KISZONĄ z dodatkiem ziemniaka? Jadłem taką na Śląsku Cieszyńskim, w Wiśle i Istebnej. Nigdzie w Necie nie ma takiego przepisu gdzie jednym ze składników jest ZIEMNIAK. Cytuj
minia51 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2011 Czy chodzi o kapustę kiszoną z pieczarkami "zaciągniętą" surowym startym ziemniakiem? Cytuj
Walda Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Do ~minia51 W przepisie śląskim nie ma pieczarek. A oto przepis "wymęczony" po drugim pobycie na Śląsku Cieszyńskim: Gotujemy kapustę kiszoną. Pokrojoną w kostkę wędzoną słoninkę smażymy. Do słoninki dodajemy startego surowego ziemniaka i robimy z tego zasmażkę. Osobno gotujemy ziemniaki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i dolewamy wody z ugotowanych ziemniaków jednym słowem odcedzamy ziemniaki do kapusty. Można dodać do gotującej kapusty kilka ząbków czosnku. Ziemniaki podajemy do kapusty. Fajny zestaw to: kapusta, ziemniaki i krupniok, wtedy można okrasić tłuszczykiem spod krupnioka ziemniaki pieczone w całości w piekarniku. Ja osobiście jadłem w Wiśle i Istebnej zasmażaną kiszoną kapustę ze smażoną golonką. Do tego kieliszek gorącego maliniaka z domowej spiżarni. Niebo w gębie :) I co z tego że niezdrowe jedzenie - bo smażone? Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę "luksusu" :-)). Pozdrawiam Cytuj
minia51 Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2011 Robię też taką kapustę ale oprócz ziemniaka gotowanego dodaję jeszcze groch omielany Cytuj
Walda Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2011 dodaję jeszcze groch omielany ~ minia51 - co to jest "groch omielany" i skąd go wziąć? I ile tego grochu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi